Hlavní obsah

Mistři světa se valí do Prahy. Když Betis zabere, asi vyhraje, tuší rodák z Argentiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tady hrají šampioni. Sotva na stadionu Benita Villamarína vkročíte do síně slávy Betisu Sevilla, narazíte na vitrínu s replikou trofeje pro fotbalové mistry světa. Klub z metropole Andalusie ji hrdě zřídil poté, co Germán Pezzella a Guido Rodríguez loni v Kataru pomohli Argentině na světový trůn. A teď se podruhé během Evropské ligy postaví proti Spartě, tentokrát na Letné.

Foto: Profimedia.cz

Germán Pezzella, kapitán Betisu, v dresu Argentiny

Článek

Mistři světa se valí do Prahy. Obránce Germán Pezzella (32) je kapitánem Betisu, záložník Guido Rodríguez (29) byl podle známek mužem nedělního ligového zápasu, v němž Betis porazil Las Palmas 1:0.

„V reprezentaci Argentiny to mají v obrovské konkurenci těžké. Oba jsou ovšem velmi zkušení, už to nejsou žádní zajíci,“ říká Filip Zíka.

Hráčský agent z agentury Global Sports se v roce 1991 narodil v Buenos Aires, zanedlouho mu bude 33 let. Jeho otec Pavel tehdy v Argentině zastupoval Strojimport, Strojexport, staral se nejen o obchod se stroji, ale také o návštěvy českých politiků, třeba Václava Klause. Celou rodinu proto loni nadchlo, když si Messiho družina splnila zlatý sen.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Germán Pezzella a Guido Rodríguez, mistři světa s Argentinou, zdobí síň slávy Betisu Sevilla.

„Rodríguez si zahrál v Kataru jen jednou, Pezzella třikrát. Ve finále s Francií nastoupil čtyři minuty před koncem prodloužení. Zásluhy na titulu tak má, v takovou chvíli přece nejde na hřiště jen tak někdo. Potřebujete tam zkušeného borce,“ poukazuje agent.

„Hodně se na čtvrteční zápas těším, nejen kvůli dvěma Argentincům. Betis je celkově zajímavý tým. Přestože teď Sparta hraje hodně dobře, bude to mít i doma těžké. Budu jí fandit, tak jako všem českým klubům v pohárech. Obávám se však, že pokud Betis zabere, tak nejspíš i v Praze vyhraje,“ tuší Filip Zíka.

Pezzella je odchovancem River Plate, jemuž manažerská dynastie Zíků fandí. „Mám rád týmy s výraznou rolí mladých hráčů. V tom je teď Boca lepší. River produkuje ve své akademii spoustu talentů, v prvním týmu však dává šanci spíš zkušeným, takže mladíci mají složitější přechod mezi dospělé. Pezzela přestoupil do Betisu v roce 2015 a po dvou letech si pak na čtyři sezony odskočil do Fiorentiny, než se zase vrátil,“ líčí Filip.

Sparťané si prohlížejí hřiště Betisu Sevilla, kde je čeká další zápas Evropské ligy.Video: Sport.cz

Začátkem října Sparta v Seville vedla a sehrála skvělý první poločas. Nakonec však prohrála 1:2. Právě Rodríguez milimetrově přesným centrem nahrál Iscovi na rozhodující gól.

„Guido zamířil do Evropy oklikou přes Mexiko, kde nastupoval za Tijuanu i Amériku. V Evropě jsme dost zahledění sami do sebe, ale zrovna Mexiko je teď velmi atraktivní destinace. Kluby tam nabízejí podmínky jako v La Lize, takže hráči pak nemají moc důvodů odcházet do chladné Evropy. Země třetího světa si nedělají vrásky s nějakým finančním omezováním, peníze sypou do fotbalu ve velkém. V Mexiku určitě,“ přidává Zíka zajímavost.

Betis je lídrem skupiny C, Sparta ztrácí na druhé Rangers tři body. Pokud si chce udržet naději na jarní setrvání v Evropské lize také před závěrečným zápasem v Limassolu, potřebuje Betis porazit…

Reklama