Hlavní obsah

Náhradník pro případ nouze je v Izraeli v klidu. Ševinský měl tentokrát dost času dostat se do pohody

Tel Aviv

Zase musí vypomoci ve chvílích nouze. Opět musí zaskočit, když se plzeňská obrana rozpadá. Tak jako loni při tažení za Ligou mistrů i poté v samotné Champions League, podobně jako už mnohokrát na domácí ligové scéně. A to chtěla fotbalová Plzeň Františka Ševinského několikrát prodat. Na Žižkov a teď naposledy třeba do Příbrami... „Je to prostě můj úděl. Zaskakuji, když je třeba,“ nenechává se nevděčnou rolí věčného náhradníka nijak iritovat třiatřicetiletý stoper.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Plzeňský František Ševinský (vlevo) se snaží zastavit Lionela Messiho z Barcelony v zápase Ligy mistrů, kdy musel také zaskakovat v obraně.

Článek

„Je složité a svým způsobem těžké být neustále ve střehu a pohotovosti, protože pravidelný zápasový rytmus mně přece jen schází," přiznává zkušený stoper, že pro něho není jednoduché nastupovat k zápasům, když se právě někdo zraní a trenér Pavel Vrba na něho ukáže. „Hlavně když k něčemu podobnému dojde uprostřed utkání. Jako třeba v sobotu proti Jablonci, kdy jsem šel na hřiště v úvodu druhého poločasu místo zraněného Procházky."

Nejdřív místo Čišovského, teď s ním

Zkušeností má přitom na rozdávání, takže by ho podobné záskoky neměly vyvádět z míry. „Mně to nerozhodí, ale potřebuji pohodu, která v takových případech chybí," zachovává Ševinský stoický klid i před dnešním duelem Evropské ligy v Tel Avivu, kde musí nahradit zraněného Procházku.

Tentokrát po boku Čišovského... V úvodu podzimu zaskakoval právě místo něho, po jeho návratu na hřiště ze sestavy vypadl, teď se ovšem zase vrací, aby pro změnu hráli spolu.

„Žádný problém. Odehrál jsem s ním pomalu celé ligové jaro," nepřipouští třiatřicetiletý stoper komplikace. Na roli náhradníka si zvykl, na to, že jednou zaskakuje ve dvojici s Procházkou a jindy zase s Čišovským rovněž.

Mezi parťáky si nevybírá

„Těžko říci, s kým se mně hraje lépe, protože s žádným z nich jsem nekopal v jednom kuse celou sezónu," nedělá mezi parťáky přílišné rozdíly, i když na hřišti je samozřejmě pociťuje. „V komunikaci, ve způsobu hry, to se ví. Každý z nich je jiný, ale zvykl jsem si," zůstává nad věcí i před zápasem s izraelským Hapoelem.

„Procházka je živelnější a chce všechno strhávat na sebe, s Čišovským jsme si věkem bližší, takže je pochopitelně zkušenější a také klidnější," charakterizuje své parťáky, jimž je ovšem jedno společné - oba mají útočné choutky, jak Procházka, tak i Čišovský se zapojují do plzeňské ofenzívy a na Ševinském pak je, aby mezery v obraně zaceloval.

„Každý má v mužstvu nějakou roli," nevyvádí ho snad opravdu nic z konceptu. Zvláště teď, kdy měl čas se na utkání patřičně nachystat, protože věděl, že v Tel Avivu bude hrát od první minuty. „Dva tři dny před zápasem už samozřejmě nic nenatrénuji, o to důležitější pro mě je, abych si všechno promítl a urovnal v hlavě, dostal se do pohody a nachystal se po této stránce. Na Hapoel připravený jsem," tvrdil Ševinský přesvědčivě při středečním podvečerním tréninku na Bloomfield stadiónu v Tel Avivu.

Tentokrát by bod z Tel Avivu bral

Má s ním ostatně zkušenosti, neboť se s ním před šesti lety utkal právě v Evropské lize. „Ale ještě v dresu Mladé Boleslavi, s níž jsme tady v Tel Avivu hráli do posledního utkání o postup ze skupiny. Potřebovali jsme tehdy vyhrát, jenže zápas skončil remízou 1:1 a z postupu nebylo nic," vybavoval si při návratu na stadión Ševinský duel s Hapoelem.

V plzeňských barvách by dnes večer samozřejmě remízu a bod bral, protože jeho tým by se importem z Izraele přiblížil postupu. „Naše dva zápasy s Hapoelem svádí k tomu, že může jít o duely klíčové. Hrajeme s ním dvakrát v rychlém sledu a bude důležité, abychom je zvládli, i když podle mého ani po našem listopadovém domácím střetnutí ještě rozhodnuto nebude. Vždyť na nás budou čekat ještě utkání v Portugalsku s Coimbrou a na závěr domácí střetnutí s Atlétikem," připomíná nabitý program, který na Plzeň čeká a během něhož musí být neustále připraven na chvíli, kdy na něho trenér ukáže.

Reklama

Související témata: