Hlavní obsah

Nový kouč Rangers: Obdivovatel Wengera i vítěz Ligy mistrů, který pomohl Čechům v památném duelu na ME

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Glasgow

Obrat s Nizozemskem z 0:2 na 3:2 na Euru 2004. Legendární zápas nelze zapomenout, navždy bude zapsaný zlatým písmem v kronice českého fotbalu. Spousta expertů i fanoušků ho označuje za nejlepší utkání české reprezentace. Možná už ale málokdo ví, že k obratu Nedvěda a spol. pomohl nechtěně muž, který povede ve čtvrtek večer Rangers proti Spartě v duelu Evropské ligy. Nizozemec Giovanni van Bronckhorst, nový kouč skotského týmu.

Foto: RangersFC

Giovanni van Bronckhorst, nový trenér Rangers.

Článek

Glasgow (od našeho zpravodaje) - „Fanoušci Rangers si ho vyprosili, padala totiž i jiná jména. Van Bronckhorst odehrál za Rangers tři sezony v jejich slavné éře, kdy vyhráli devět titulů za sebou. Pořád je pro fanoušky velkým jménem. Ale nebude to mít jednoduché, převzal tým po Gerrardovi, kterému se povedla uplynulá sezona," říká brankář Tomáš Černý, který prošel třemi skotskými prvoligovými kluby (Hamilton, Partick Thistle, Abredeen).

Van Bronckhorst před 17 lety na stadionu v portugalském Aveiru pokazil na půli hřiště přihrávku, míče se zmocnil Milan Baroš, akci dokončil gólem na 1:2 Jan Koller. Po přestávce Tulipány dorazily branky Baroše a Šmicra. V té době už van Bronckhorst oblékal dres Barcelony, se kterou vyhrál Ligu mistrů (2005/2006). Na Camp Nou se přesunul po tříletém angažmá v Arsenalu, které si „vyhrál" díky úspěšným sezonám v Rangers.

Kruh se nyní uzavřel, van Bronckhorst se na Ibrox Stadium vrátil. „Jsem poctěn zájmem Rangers, za který jsem před lety hrál. S klubem jsem byl pořád spojený, sledoval jsem jeho výsledky. Rangers je pro mě speciální adresa, angažmá v tomto klubu bylo pro mě prvním zahraničním. Jsem šťastný, že jsem se mohl vrátit," citovala van Bronckhorsta skotská média.

S mužstvem chce navázat na práci předchůdce Stevena Gerrarda, který odešel do Aston Villy. Nicméně do týmu bude chtít implantovat nizozemskou školu. Tedy dominantní, ofenzívní styl. „Byl jsem vychován v holandském systému, rád jsme dominantní i jako trenér," podotkl van Bronckhorst, který v roli kouče využívá metody francouzského trenéra Arsena Wengera, pod nímž hrál v Arsenalu. „Měl správné oko na všechno. Už tenkrát před sedmnácti lety jsme v Arsenalu dělali jógu. Byl velmi progresivní, pan Wenger mi hodně dal," vyprávěl 46letý Nizozemec v nedávné rozhovoru.

Reklama

Související témata:
  1 : 0 West Ham - Leverkusen 1 : 0 63. min Živě
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen