Hlavní obsah

Ostuda fanoušků Chelsea v Praze! V hospodě o hvězdě soupeře skandovali, že je atentátník. A není to jediný průšvih...

Praha

Chelsea už v neděli čeká další důležitý duel s Liverpoolem. Nepěknou upoutávku na něj ale připravili někteří příznivci Blues, kteří během svého pobytu v Česku svému klubu neudělali zrovna nejlepší vizitku. V jedné z pražských hospod před čtvrtfinálovým zápasem Evropské ligy mezi Slavií a Chelsea totiž na melodii známé písně September od Earth, Wind & Fire zpívali „Salah is a bomber“, tedy v překladu Salah je atentátník. A reakce na sebe nenechaly dlouho čekat.

Foto: Paul Childs, Reuters

Příznivci Chelsea na stadionu Slavie v Edenu.

Článek

Krátké video, na kterém je zachycena skupinka fanoušků skandujících urážlivý popěvek, bylo umístěno na internet ještě před začátkem zápasu. Tři fanoušci, kteří byli u vchodu do Edenu identifikováni, že se do popěvku zapojili, pak nebyli na stadion vpuštěni.

Chelsea jejich chování jednoznačně odsoudila s tím, že proti dotyčným jedincům podnikne nejtvrdší možná opatření. K věci se vyjádřil i Liverpool, který video označil za nebezpečné a zneklidňující.

Celá situace je o to odpornější, že Salah v minulosti v Chelsea chvíli hrál. Chování fanoušků neodsoudil pouze klub ve svém vyjádření, ale třeba i hvězda Chelsea Olivier Giroud.

„Myslím, že tihle lidé by neměli patřit k Chelsea,“ řekl po zápase striktně. „Jsme stoprocentně za Mo Salahem. Dnes by se takové věci neměly dít,“ dodal.

Foto: Matthew Childs, Reuters

Olivier Giroud z Chelsea popěvek jednoznačně odsoudil.

Další průšvihy fanoušků Chelsea

Pro příznivce Chelsea to není první průšvih. Před Vánocemi v zápase s MOL Vidi prý někteří fanoušci londýnského klubu zpívali antisemitské chorály a víkend nato byla skupina hooligans zvaná Chelsea Headhunters v Budapešti vyfocena s vlajkou s nacistickými symboly.

To celé se stalo jen pár dní potom, co měl být hráč Manchesteru City Raheem Sterling vystaven údajným rasistickým nadávkám právě v zápase s Chelsea.

Ani co se Salaha týká, to není poprvé, kdy je hráč, jenž je muslimského vyznání, terčem podobného chování. V ne úplně dávném zápase Liverpoolu s West Hamem ho na základě jeho víry velmi sprostě urážel fanoušek přímo během zápasu.

Foto: Carl Recine, Reuters

Fotbalista Mohamed Salah se stal hlavní postavou nepřijatelného popěvků fanoušků Chelsea.

Jakkoli kluby obecně toto chování odmítají a bojují proti němu (třeba i pomocí zákazu vstupů na stadion), stále se objevuje. Znamená to snad, že se na britských stadionech situace mění?

Že se v zemi, která je tak často, co se fandění týká, dávána za vzor, rasismus, xenofobie a další formy nepřijatelného chování rozmáhají? Či jde o ojedinělé případy? Anebo si jen více všímáme něčeho, co se dělo vždy?

Fanoušky Slavie chválil i Tvrdík

Jaký kontrast k těmto fanouškům vytvořili slávisté, kteří se chovali vzorně. Sešívaní museli pykat za Genk a měli uzavřené tři sektory, svým hráčům ale i tak vytvořili skvělou atmosféru a snažili se vyvarovat jakéhokoli chování, které by vedlo k dalším trestům.

Celý večer se tak na stadionu obešel bez jediného problému ze strany diváků. Za skvělou reprezentaci klubu fanouškům nakonec na Twitteru poděkoval i předseda klubového představenstva Jaroslav Tvrdík.

Reklama