Hlavní obsah

Od rozhodčího z Premier League bych čekal lepší výkon. Nebyl ve formě, rýpal trenér Galatasaraye

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejprve si trenér Galatasaraye Okan Buruk vyžádal klid v tiskovém středisku a následně popisoval, jak je zklamaný z výkonu svého mančaftu. Vypadnutí v play off Evropské ligy s pražskou Spartou ho evidentně zasáhlo. V závěru si ale na dotaz jednoho z tureckých novinářů rýpl do hlavního sudího Anthonyho Taylora: „Rozhodčí nebyl ve formě.“

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Trenér Galatasaraye Okan Buruk během utkání play off Evropské ligy na Spartě.

Článek
Fotogalerie

Sporných momentů bylo ve čtvrteční odvetě na Letné mnoho a na obě strany. Několikrát zasahoval VAR, Turky ale zřejmě nejvíce rozohnilo vyloučení Kaana Ayhana ze 70. minuty po faulu na Lukáše Haraslína. Kopačkami přímo na holeň. Taylor nejdříve ukázal kartu žlutou, po krátkém výletu k obrazovce změnil verdikt a hostujícího beka poslal do sprch.

„Zažili jste špatná rozhodnutí sudích na podzim v Lize mistrů i dnes, souhlasíte?“ ptal se Buruka jeden z tureckých novinářů „Ano, obecně nejsme spokojeni s výkony rozhodčích. Nevím, proč tomu tak je. Od sudího z Premier League bych očekával lepší výkon, ale zřejmě už od příjezdu nebyl ve formě,“ rýpl si trenér do Taylora.

Připomeňme, že Taylor patří mezi nejznámější arbitry v Evropě. Zároveň se mu ale nevyhýbají kontroverzní momenty. Po posledním finále Evropské ligy si vyslechl urážky od trenéra AS Řím Josého Mourinha a následně ho napadli i fanoušci italského velkoklubu. Na podzim byl Taylor kvůli špatnému nařízení penalty v duelu Wolverhamptonu s Newcastlem na čas přeřazen do druhé anglické ligy.

Neomylný Jan Kuchta. Když ráno začalo pršet, říkal jsem si, že nám padá štěstí a že bychom to mohli zvládnout. Video: Sport.cz

Buruk také vyčinil čtvrtému rozhodčímu Johnu Brooksovi. „Kdyby konal svou práci, tak k potyčce po zápase nedošlo,“ uvedl podle něj jeden z důvodů, proč se po závěrečném hvizdu strhla na trávníků mela s aktéry z obou laviček. Buruk se pak veřejně omluvil: „Podobné situace do fotbalu nepatří.“

Každopádně neházel vinu pouze na arbitry. Řekl, že za prohru 1:4 a konec v Evropě může především slabý výkon Galatsaarye a naopak velmi dobré představení Sparty.

„Drželi jsme míč, ale vše nám kazily zbytečné ztráty při rozehrávce. Soupeř čekal na šance a částečně je proměňoval. Takové chyby nesluší klubu, jakým je Galatasaray. Střídající hráči nepředali potřebné informace a já nedokázal správně zasáhnout. Hráli jsme pod naši úroveň, gratuluji Spartě za srdnatý výkon a přeji jí hodně štěstí,“ zhodnotil komplexně Buruk.

A závěrem ještě dodal: „Hráčům důvěřuji, poslední dobou se nám opravdu dařilo, jen teď neměli den. Zlomová byla červená karta, v jedenácti bychom zápas zvládli nesjpíše lépe. Otázka je, zda bychom s takovým výkonem mohli vůbec v Evropě hrát dál.“

Burukovi tak ani třetí cesta na Letnou nepřinesla důvod k úsměvu. Jako člen kádru Galatasaraye byl na Spartě v letech 1995 a 1997, pokaždé se ale radovali Pražané. A stejně tak ve čtvrtek.