Hlavní obsah

Ruské kluby si nezahrají evropské poháry. Co se mění pro české zástupce?

Ruské fotbalové týmy nesmí startovat v příštím ročníku soutěží UEFA. Rozhodl o tom dnes výkonný výbor Evropské fotbalové unie, který vyřadil ruské celky z mezinárodních soutěží stejně jako FIFA s okamžitou platností už koncem února po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Českým klubům i přes toto rozhodnutí zřejmě zůstanou v evropských pohárech jen čtyři místa.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Slávistický obránce Taras Kačaraba (vlevo) stíhá Cyriela Desserse z Feyenoordu. Ilustrační foto.

Článek

ČR podle koeficientu z předešlých sezon patřilo 17. místo v příslušném žebříčku. Posun o příčku výš na základě vyřazení dosud osmých Rusů početní parametry nasazení pro naše zástupce nemění. Zlomová pro zisk pátého místa je patnáctá pozice, a na tu se teď posouvá Srbsko.

Co verdikt dál znamená konkrétně? Čerstvý ruský šampion Zenit Petrohrad musí přepustit své místo v jedné ze základních skupin Ligy mistrů podle agentury AP vítězi skotské nejvyšší soutěže. Bez ruských mužstev budou i Evropská liga a Konferenční liga. Do ní zasáhne po úpravě nasazení až v třetím předkole vítěz českého poháru MOL Cupu. Českého ligového šampiona dál čeká druhé předkolo Ligy mistrů a další dvě mužstva z nejvyšší soutěže se představí v druhém předkole Konferenční ligy. Otázkou je, jak to bude v přespříští sezoně.

Restrikce se dotýkají i reprezentace. Mužský tým přijde o účast v Lize národů, kde měl hrát ve skupině B2 s Islandem, Izraelem a Albánií. Připadne mu poslední čtvrté místo a sestoupí coby nejhorší z 16 účastníků úrovně B.

Na červencovém mistrovství Evropy žen v Anglii se místo ruských reprezentantek představí Portugalky, které s nimi prohrály v play off. Rusky také nebudou moct usilovat o postup na světový šampionát v příštím roce. V kvalifikaci už zmeškaly kvůli suspendaci dvě dubnová utkání a skupina E bude pokračovat bez nich pouze s pěti týmy. O šanci vybojovat si start na letošním MS v Kataru v play off už dříve přišli i ruští reprezentanti.

UEFA rovněž rozhodla, že Rusko se nemůže ucházet o pořádání mistrovství Evropy fotbalistů v roce 2028, či 2032, jak mělo v plánu. Odkázala se při tom na jeden článek v pravidlech pro výběr organizátorů svých akcí. "Každý uchazeč musí zajistit, že nebude jednat tak, že by mohl poškodit pověst UEFA, soutěže nebo jiného uchazeče," uvedla unie. Navíc poukázala na to, že hostitel turnaje má automaticky zaručenou účast, zatímco současná situace Ruska a jeho případný návrat do soutěží jsou značně nejisté.

Rusové překvapili oznámením, že hodlají kandidovat na pořádání Eura zhruba měsíc po začátku invaze. O ME 2028 usilují společně Anglie, Wales, Severní Irsko, Skotsko a Irsko. Jejich soupeřem je Turecko.

"Ruský fotbalový svaz vyjadřuje kategorický nesouhlas s rozhodnutími výkonného výboru UEFA. Budeme i nadále chránit vlastní zájmy v případech, které jsou již projednávány u Sportovního arbitrážního soudu v Lausanne, a vyhrazujeme si právo podávat další žádosti," uvedlo vedení ruského fotbalu v prohlášení. Zatím Rusové u CAS neuspěli.

Reklama