Hlavní obsah

Sedmnáct fíků v závěru aneb Jak si Leverkusen dokráčel pro evropský rekord

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každá série jednou končí. Fotbalisté Leverkusenu už ale ví, že ať se počet jejich utkání bez prohry nakonec zastaví na jakémkoliv čísle, nový evropský rekord jim nikdo nevezme. Co k maximu vedlo? Mimo jiné už 17 branek v 90. minutě či později, kterými parta trenéra Xabiho Alonsa včetně Čechů Matěje Kováře, Adama Hložka a Patrika Schicka dokázala zápasy často buď vyrovnat, nebo dokonce překlopit na svou stranu.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Fotbalisté Leverkusenu slaví ve speciálních tričkách postup do finále Evropské ligy.

Článek

Ottensen, Bayern, Sandhausen, Karabach, Augsburg, Lipsko, znovu Bayern, Stuttgart, Karabach ještě dvakrát, Hoffenheim, West Ham, Brémy, Dortmund, opět Stuttgart a nově AS Řím. To je výčet soupeřů, proti kterým se dokázal Leverkusen v této sezoně prosadit v nastavení. Šestnáct duelů, celkem dvanáct různých protivníků. Třináct ze sedmnácti branek v roce 2024. A díky tomu je Bayer stále neporažen.

Ve čtvrteční odvetě semifinále Evropské ligy právě proti AS Řím už to vypadalo, že série skončí. Jenže v 97.minutě se po pravé straně protáhl střídající obránce Josip Stanišič, přehodil si míč na levačku a vyrovnal na 2:2.

Po vítězství 2:0 v Itálii tedy postup do finále a také 49. soutěžní duel v řadě, který Leverkusen neprohrál. O jeden zápas překonání dosavadního evropského rekordu portugalské Benfiky z období od prosince 1963 do února 1965.

„Jen se ukazuje, co je tento tým zač. Asi by nám nakonec bylo jedno, kdybychom prohráli, a přesto postoupili, protože jsme se opravdu chtěli dostat do finále, ale takhle je to samozřejmě hezčí,“ usmíval se hrdina Stanišič.

„Máme mezi sebou velké pouto. Nikdo se nikdy nevzdává. Každý ví, že když polevíme, dostaneme gól. Je to úžasný pocit. Asi nejlepší, co jsem zažil,“ užíval si rekordní počin křídelník Jeremie Frimpong. „Je na nás vidět touha. Opravdu jsme chtěli udržet neporazitelnost. Jsme hrdí a strašně šťastní. Mám úplně husí kůži! O takové atmosféře a zápasech sníte. Neuvěřitelné. Večer si náležitě užijeme,“ přidal záložník Granit Xhaka.

Jedním z momentů sezony a symbolem zmíněného maxima zůstane domácí odveta osmifinále Evropské ligy proti Karabachu. Hrdinou se stal útočník Patrik Schick, když v 93. minutě srovnal na 2:2 a v tu chvíli vystřelil prodloužení. K němu ale nedošlo. O čtyři minuty později znovu Schick rozhodl o postupu.

Sedmnáct tref v nastavení je aktuálně společně s Liverpoolem nejvíce napříč pěti největšími evropskými ligami. Například v čase 90+7 se Leverkusen prosadil už čtyřikrát.

„Znamenité. Jsou prostě špičkovým týmem,“ řekl pro BBC legendární anglický útočník Joe Cole. „Opravdu pohádka. Nikdy se neunaví. Vyhráli ligu a stále jsou hladoví. Dokázat vyvinout takový tlak na elitní úrovni je neuvěřitelné. Myslím, že v sérii budou pokračovat. Věřím, že osud jim určil, že budou neporaženi,“ přidal někdejší záložník Owen Hargreaves.

50. duel s remízou či vítězstvím může Leverkusen přidal už o víkendu, kdy jede na půdu Bochumi. Na místo, kde v závěru minulé sezony, konkrétně 27. května 2023, zatím naposledy poznal hořkost porážky.

A ve hře je stále útok na slavný treble. Domácí titul už mají Kovář, Hložek, Schick a spol. nějaký ten pátek v kapse. Čeká je ještě 22. května finále Evropské ligy v Dublinu proti Atalantě a na závěr sezony také bitva o německý pohár proti druholigovému Kaiserslauternu v sestavě s českým záložníkem Filipem Kaločem.

„Hrát dvě finále v jednom týdnu na závěr famózního ročníku je neuvěřitelné. Jsem na tým velmi hrdý. Máme velký cíl vyhrát všechny tři tituly,“ vzkazuje Alonso.