Hlavní obsah

Slavia chce první místo a odsunout giganta: Byl by to zápis do historie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O postup do jarní fáze Evropské ligy už fotbalisty Slavie připraví jen vlastní selhání a k tomu shoda velmi nepravděpodobných výsledků. Pražané tak před posledními dvěma duely koukají výš, chtějí základní skupinu ovládnout.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lukáš Masopust ze Slavie Praha oslavuje gól na 2:0 během utkání Evropské ligy s AS Řím.

Článek

Tiraspol (od našeho zpravodaje) - Postupová matematika je jednoduchá. Pokud Ženeva neporazí AS Řím, bude Slavia pokračovat v Evropské lize i na jaře. Bez ohledu na výsledek zápasu v Tiraspolu. Pokud Pražané v Moldavsku uspějí, už se nemusí na nic ohlížet.

Proto je momentálně hlavní motivace upřena ještě trochu jinam. „Maximálně nás láká první místo, není se za co skrývat. Musíme vnímat sílu soupeřů, ale koukáme na to, v jaké jsme situaci. Přesně známe klíč, co s prvním místem souvisí, co se bude dít, pokud to zvládneme,“ přemítá univerzál Lukáš Provod.

Sešívaní momentálně mají devět bodů, stejně jako AS Řím. Bilance vzájemných zápasů je stejná (0:2 a 2:0). Další parametry hrají aktuálně pro Slavii, která má lepší celkové skóre i větší počet vstřelených branek (10:2 oproti 8:3). Rozhodne se tak na dálku v posledních dvou kláních.

„Jsme v situaci, kdy máme vše ve svých rukou. Skončit před takovým gigantem, jakým je AS Řím, by byl zápis do historie. Všichni si chceme zahrát zápasy na jaře. Chceme být na prvním místě, což je důležité, protože by nám odpadlo jedno kolo,“ podotýká asistent Jaroslav Köstl, jenž v Moldavsku zaskakuje za absentujícího hlavního kouče Jindřicha Trpišovského.

A má pravdu. Vítěz skupiny automaticky putuje do osmifinále mezi šestnáct nejlepších celků Evropské ligy. Motivace vyhnout se šestnáctifinále, kam spadnou třetí týmy ze skupin Ligy mistrů, je veliká. A to i s ohledem na uspořené síly. Proto prý není důvod momentálně hráče šetřit a nebylo tomu tak ani v případě Tomáše Holeše a Petra Ševčíka, kteří zůstali v Praze.

„Pro nás jde o zápas Evropské ligy, rozhodně víme, o co hrajeme. Každé utkání musíme hrát jako finále mistrovství světa a dát do něj všechno. Absentující kluci mají zdravotní problémy. Ano, přiznáváme, že u Ševčíka jde o preventivní důvody,“ vysvětluje Köstl.

Reklama