Hlavní obsah

Tam nastoupí Slavia. Obří areál i místo, kde se kvůli obavám z války přes rok nehrálo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na západním okraji Tiraspolu, při výjezdu z města směr Kišiněv, se na pravé straně rozléhá obrovský areál místního Šeriffu. Dva stadiony, krytá plocha, rozsáhlá akademie. Není to ale tak dávno, co se sem evropský fotbal měl zákaz podívat.

Foto: Jiří Lizec, Sport.cz

Vstup do druhého, menšího stadionu v areálu Šeriffu Tiraspol.

Článek
Fotogalerie

Tiraspol (od našeho zpravodaje) - „Výkonný výbor UEFA 23. června 2022 rozhodl, že zápasy soutěží UEFA se až do odvolání nemohou konat v moldavském Podněstří, a to z důvodu obav o bezpečnostní situaci v regionu.“ Ano, tento verdikt padl pár měsíců po začátku ruské invaze na Ukrajině.

Na mezinárodním politickém poli panovaly, a vlastně stále v určité míře panují, obavy, že Podněstří ovládané proruskými separatisty se stane přímou součástí už více než rok a půl trvajícího vojenského konfliktu. UEFA tak dala na rady odborníků a evropské zápasy Šeriffu přesunula ze samozvané a mezinárodně neuznávané Podněsterské republiky do Kišiněva, přibližně hodinu jízdy vzdáleného hlavního města Moldavska.

Opatření trvalo přes rok, do 4. července 2024. „Po přehodnocení současné situace, zejména na základě závěrů, k nimž důsledně dospěly agentury specializující se na mezinárodní politické a strategické analýzy, jejichž zprávy vedení UEFA konzultovalo, a na základě bezpečnostních záruk Výkonný výbor UEFA na zasedání 28. června potvrdil, že zápasy se na území Podněstří mohou s okamžitou platností opět hrát.“

A tak se do Tiraspolu už vypravil třeba AS Řím a teď také pražská Slavia, která bude chtít ve čtvrtek večer ukořistit tři body a zase se o krok přiblížit prvnímu místu ve skupině Evropské ligy.

Požene ji k tomu přibližně stovka fanoušků z Česka, která zřejmě bude tvořit nebývale velkou část celkové kapacity. Podle posledních informací by na utkání měly dorazit maximálně dvě tisícovky lidí. Takový počet se na tribunách hlavní arény s kapacitou kolem 13 tisíc diváků ztratí. Jinak jde ale o stadion útulný, nový. Byl otevřen v červenci 2002, o devět let později prošel rekonstrukcí. Smí se na něm hrát evropské poháry kromě Ligy mistrů. „Škoda, před vyprodaným hledištěm je to vždy lepší. Jádro týmu však zažilo covidové sezony, s Leicesterem či Arsenalem jsme před prázdnými tribunami odehráli skvělé zápasy,“ posteskl si na tiskové konferenci asistent Slavie Jaroslav Köstl.

Stadion je dominantou obrovského areálu, jehož vybudování stálo v přepočtu kolem pěti miliard korun. Hned vedle se nachází druhá aréna pro přibližně sedm tisíc diváků, o kus dále pak ještě hřiště zastřešené v půlkruhové hale. Nechybí luxusní hotel, plavecký bazén a zázemí místní akademie. Jako den a noc v porovnání s oprýskaným a nepříliš udržovaným městem.

V bezprostřední blízkosti toho všeho je tam tréninkové centrum, jaké může i Slavia závidět. Desítka hracích ploch s přírodní, umělou i smíšenou trávou, k nim pár kurtů na tenis či další sporty.

„Stadion je velice příjemný, i trávník. Měli jsme zprávy, že museli sklízet velké nánosy sněhu. Vypadá ale stoprocentně připraven na to, abychom mohli podat odpovídající výkon,“ pravil univerzál Lukáš Provod. Zda Slavia v Podněstří uspěje, bude jasné ve čtvrtek večer. Utkání startuje ve 21:00 středoevropského času, přímý přenos vysílá stanice Sport 2.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články