Hlavní obsah

Slavia má větší šanci. AC Milán nemusí brát Evropskou ligu tak vážně, míní Grygera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako hráč oblékal Zdeněk Grygera dres Sparty, Juventusu nebo Fulhamu. Současný generální manažer Zlína má tak co říct ke čtvrtečnímu pohárovému večeru Evropské ligy, kdy Sparta hostí Liverpool a Slavia se představí na San Siru proti AC Milán. „Italové se soustředí hlavně na Ligu mistrů a domácí soutěž, toho může Slavia využít,“ věští Grygera.

Foto: Tipsport

Generální manažer zlínského klubu Zdeněk Grygera pozorně sleduje zápas se Sandhausenem během zimní přípravy na Maltě.

Článek

Los osmifinále Evropské ligy byl pro dva aktuálně nejlepší české kluby přísný i příjemný zároveň. „Jeto svátek. Sami vidíte, že od doby vyřčení soupeřů vypukla neskutečná horečka. Mně třeba volalo strašně lidí kvůli lístkům, ale musel jsem jim říct, že už ve Spartě nepůsobím a stadion opravdu není nafukovací,“ popisuje bývalý reprezentační obránce a majitel bronzu z Eura 2004.

Jako aktivní hráč získal dva české tituly se Spartou. „Ale mám dobré vztahy i se Slavií,“ podotýká. Blízko triumfu v domácí soutěži byl i v Itálii, s Juventusem však skončil nejlépe druhý v sezoně 2008/2009. Nic se ale nemění na tom, že dobře zná ikonický milánský stadion San Siro.

Právě tam ve čtvrtek začne Slavia. „Výhodou je, že hrají první zápas venku. AC Milán se soustředí hodně na domácí ligu, vztahy mezi trenérem Stefanem Piolim a hráči nejsou ideální, ještě se do všeho vkládají fanoušci,“ komentuje Grygera.

„Nechci říkat, žer AC něco podcení, ale změny v sestavách mohou být. Slavia má kvalitu na to, aby venku nepropadla a víte, jak je to doma, když máte vlastní fanoušky v zádech,“ dodává. Sešívaní navíc San Siro znají, na podzim 2019 se tam v základní skupině Ligy mistrů utkali právě s Interem.

„Když je na stadionu dobrá atmosféra, nabíjí oba týmy. Pokud jsou hosté na prostředí připraveni, mohou z něj sami hodně vytěžit,“ radí slávistům.

Naopak Spartu čeká Liverpool, aktuálně vedoucí tým Premier League. AC Milán je sice třetí, ale na vedoucí Inter ztrácí propastných 16 bodů. „Slavia je v mých očích v lepší pozici a může využít toho, že italské kluby se vždy spíš než na Evropskou či Konferenční ligu soustředily na Ligu mistrů. To je pro ně společně s domácí Serií A nejvyšší meta. Pokud Slavia udělá venku dobrý výsledek, může klidně postoupit,“ porovnává Grygera.

Pekelná atmosféra zřejmě čeká i na sparťany. Jak na Letné, tak v odvetě. „Na Anfieldu jsem bohužel nikdy nehrál. Spartu doma požene plný stadion a říkám, že by mohli hrát tento duel dvakrát nebo na daleko větším stadionu a stejně by ho vyprodali. Pro hráče to bude neuvěřitelné,“ říká.

Je otázkou, jestli Letenští nedojedou třeba na malé zkušenosti. Mají za sebou derby, zápasy s Rangers nebo Betisem, parádu proti Galatsarayi, ale Liverpool je přece jen o něco vyšší level.

„Kluci se budou těšit, půjdou do všeho naplno. Těžko jim něco speciálního radit. Jediná výhoda je, že Liverpool se momentálně potýká s rozsáhlou marodkou, nastupují v hodně omlazené sestavě. Na druhou stranu i přes tyto problémy vyhráli Ligový pohár, herně vypadají dobře. Pro Spartu zkušenost a velký zážitek,“ shrnuje Grygera.

Reklama