Hlavní obsah

Šmicer i Suchý se loučí, Slavia je chce obdarovat výhrou nad Janovem

PRAHA

Nejen bitva o zbytky naděje, ale také trocha nostalgie. Takový bude pro fotbalisty Slavie večerní duel Evropské ligy proti FC Janov. O přestávce se totiž klub oficiálně rozloučí se svou ikonou Vladimírem Šmicrem a fanoušci chystají choreo také pro Marka Suchého. Mladý kapitán sešívaných nastoupí v Edenu naposledy před svým zimním odchodem do Spartaku Moskva.

Článek

Důvodů vyhrát mají slávisté víc než dost. Vladimír Šmicer ukončil kariéru po remíze s Plzní bez předchozího avíza, takže fanoušci se s ním rozloučí až ve středu večer o přestávce pohárového klání. A s Edenem se na delší čas rozloučí také Marek Suchý mířící do Spartaku Moskva.

„Neberu utkání z osobního pohledu. Především jde o to, abychom před závěrečným zápasem v Lille udrželi postupové naděje. Chceme Janov překvapit a porazit ho. Pro mě by samozřejmě bylo nejlepší vítězné loučení. Pokusíme se o to,“ slibuje Suchý.

V prvním vzájemném duelu v Janově vyhráli Italové 2:0. Odvetu v Edenu provázejí neúspěšné série obou protivníků. Janov nevyhrál v evropských pohárech čtyři poslední zápasy venku. Bilance sešívaných je ovšem ještě horší. Ze 23 posledních utkání v Evropě vyhrála Slavia pouze jediné. A srpnová výhra nad Crvenou Zvezdou Bělehrad je rovněž jediným vítězstvím z předcházejících 11 domácích zápasů...

Proti silným soupeřům hraje Slavia v pohárech lépe

„Nejsou to příjemná čísla. Máme však po domácí sezóně a měli bychom si závěr Evropské ligy užít. Pokud bychom ve skupině ještě dvakrát vyhráli, můžeme postoupit. Měli bychom to brát spíš z této stránky,“ míní obránce Matej Krajčík. „Když to tak vezmu, tak se nám v poslední době v pohárech víc dařilo proti nejsilnějším soupeřům než proti těm slabším. A to bychom měli proti Janovu potvrdit,“ dodává Krajčík.

Trenér Karel Jarolím si moc dobře všímá, že soupeř dokáže před vzájemnými duely chytit formu. Zatímco na začátku sezóny se Janov dostal poprvé po 32 letech do čela Serie A, teď zase o víkendu vyprášil v divokém derby kožich Sampdorii výhrou 3:0. „Doma jsme ovšem my a jistá jiskřička naděje pro nás ve skupině doutná. Pokusíme se tedy Janov překvapit a vyhrát,“ plánuje kouč.

Má problémy se sestavou, k řadě zraněných musí přičíst i potrestaného Šenkeříka a Skácela s mladým Vaňkem, kteří nejsou na pohárové soupisce. „Registrujeme, že Janov venku dosahuje jiných výsledků než doma. Jen na to však spoléhat nemůžeme. Abychom vyhráli, musí každý hráč odevzdat na hřišti stoprocentní výkon,“ přeje si Jarolím.

Slavia Praha - FC Janov
Zápas Evropské ligy se hraje dnes v Edenu od 21:05, rozhodčí Kircher (Německo), přímý přenos vysílá ČT4.
Předpokládaná sestava Slavie: Romanovs - Krajčík, Vomáčka, Suchý, Čelůstka - Grajciar, Ragued, Belaid, Hloušek - Vlček, Naumov.
Předpokládaná sestava Janova: Amelia - Biava, Moretti, Bocchetti - Rossi, Zapater, Milanetto, Criscito - Palladino, Crespo, Mesto.

Reklama