Hlavní obsah

Turecký nálet! Fandové soupeře zahlcují sítě Sparty. Přenášejí tam emoce, líčí novinář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Postavil se k tyči, kam se při rozích soupeře umisťovali nejmenší prckové. A Martin Frýdek odtud jen zíral, jak kolem něj létají mince, zapalovače a další drobnosti, které zrovna turečtí fandové našli po kapsách. „Blázni,“ zavrtí hlavu.

Foto: Profimedia.cz

Fanoušci Galatasaraye

Článek

Psal se srpen 1995, když se fotbalisté Sparty vydali do Istanbulu na předkolo poháru UEFA.

Český mistr svede ve čtvrtek další souboj s Galatasarayem. Možná na trávník opět přiletí nějaký zbloudilý předmět. V roce 2024 ale podpora nejslavnějšího tureckého klubu vypadá už trochu jinak. Fandové přenášejí vášeň, zlobu a emoce na sociální sítě.

Ne, Turci nepíší na oficiální profily jejich milovaného klubu. Naučili se, že obsazují kanály jejich soupeře. I proto se to na sparťanském Instagramu nebo účtu na síti X hemží cizojazyčnými výkřiky:

Čeká vás peklo!

Vítejte v hrobě!

Další vzkazy v turečtině ani internetový překladač nepřelouská, ale připsané žluté a červené srdíčko v komentáři jasně naznačuje, ke kterému klubu uživatel tíhne.

„Sociální sítě jsou místem, kam fanoušci přenášejí emoce. Projevují lásku při úspěchu a vztek při neúspěchu,“ vysvětluje šéfeditor webu Fanatik.tr Mesut Aydin Kale a pobaveně přidá: „Když UEFA na sítích pořádá anketu, do které je zapojen turecký fotbalista, padají rekordy. V hlasováních jsou vždy na předních místech.“

Pokud si chce český příznivec pokecat v diskuzích na účtech Sparty, má docela smůlu. Turecký nálet mu to značně komplikuje.

Platilo to okamžitě po losu Evropské ligy. Platí to i teď několik hodin před výkopem úvodního zápasu vyřazovací fáze. „Když se na to podíváte z kulturního pohledu, berte to pozitivně,“ pokračuje novinář Erdal Bozkurt pracující pro mezinárodní vydání Al Ain Turkish. „Fanoušci milují Galatasaray a na sociálních sítích zkoumají Spartu. Mají možnost ji poznat a myslím, že její fanoušci mají zase prozkoumaný Galatasaray.“

Turecko má přes 80 milionů obyvatel a podle Bozkurta okolo 30 milionů přeje Galatasarayi. „A když třeba jen deset procent z nich zavítá na sítě Sparty, je logické, že zájem obrovsky vzroste.“

I zaměstnanci pražského klubu vám na příval tureckých reakcí, komentářů, zpráv i mailů mezi řečí prohodí: Tohle jsme dlouho nezažili!

A nejde jen o úvodní partii. Za týden se hraje odveta na Letné, o kterou je mezi stoupenci Galatasaraye obří zájem. Lístky shánějí Turci, kteří bydlí v Česku, i početná menšina žijící v sousedním Německu. Humbuk nahrává šejdířům a vejlupkům, před nimiž varovala i Sparta.

„Doporučujeme fanouškům, aby si nepořizovali vstupenky na zápasy Sparty mimo oficiální kanály. Může se jednat o podvod, falzifikáty, nebo neoprávněný prodej za neadekvátní cenu, která není stanovena klubem. Vstupenky si kupujte výhradně přes oficiální distribuční kanál ACS,“ upozornila Sparta na klubovém webu.

„Důrazně také upozorňujeme, že neexistuje žádná rezervace vstupenek. Na stadion je nutné přijít se vstupenkou, k žádné výměně rezervací za vstupenky přímo na stadionu nedochází.“

I takové virtuální dění provází sledovaný dvojzápas Sparty proti Turkům. Jak a co se bude psát a řešit na sítích po prvním utkání? První dějství má ve čtvrtek výkop v 18.45.

Jak skončí úvodní duel Evropské ligy mezi Spartou a Galatasarayem?
Vysokou výhrou Galatasaraye
16,1 %
Těsnou výhrou Galatasaraye
25,9 %
Remízou
25,7 %
Těsnou výhrou Sparty
28 %
Vysokou výhrou Sparty
4,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3749 čtenářů.

Reklama