Hlavní obsah

Xavi má v Evropě tristní bilanci. Po dalším výpadku uznává: Je těžké konkurovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na trofej z evropských pohárů čeká fotbalová Barcelona od sezony 2014/2015 a ani letos nelichotivou sérii nezlomí. Po vypadnutí z Ligy mistrů jí stopku v play off Evropské ligy vystavil Manchester United. „Nebyli jsme tak dobří, jak bychom měli být,“ uznává kouč Xavi.

Foto: ČTK/AP

Kouč Barcelony Xavi po vypadnutí z Evropské ligy s Manchesterem United.

Článek

Jen bilance španělského trenéra a klubové legendy odráží, jak Barcelona není v Evropě momentálně konkurenceschopná. Od svého nástupu na lavičku v listopadu 2021 odehrál 16 pohárových duelů. Vyhrál jen čtyři včetně dvou na podzim proti Plzni.

Co Barce, která však suverénně vede španělskou ligu, momentálně chybí? „Letos jsme se utkali s Bayernem a Interem v Lize mistrů, teď s Manchesterem United. Jsou to velké týmy a je těžké jim konkurovat. Příští rok se vrátíme silnější, musíme se zlepšit," odpovídal Xavi neurčitě na dotazy novinářů. „Dnes to byl duel úrovně Ligy mistrů. Teď se musíme zvednout a jít dál," dodal kanonýr Robert Lewandowski.

Barcelona přitom měla postup ve svých rukách. Po domácí remíze 2:2 vedla na Old Trafford po proměněné penaltě Lewandowského. Ve druhé půli ale zvrátili stav na stranu Rudých ďáblů Brazilci Fred a Antony.

„Jejich druhý gól byl pro nás velmi špatný. Celkově nám chyběla hra ve středu pole. Ale tohle jsou zápasy, které prohráváme kvůli detailům. Celkově nemůžeme být pyšní, další velké zklamání, i když jsme bojovali proti skvělému týmu. Kdyby nastoupil Gavi nebo Pedri, mohlo vše vypadat jinak. Jsou pro nás životně důležití," zmínil kouč absenci svých hvězdiček. Gavi chyběl kvůli žlutým kartám, Pedriho trápí poraněné stehno.

Barcelona i přes další neúspěch v Evropě nemusí házet flintu do žita. Stále je ve hře o dvě domácí trofeje. „Teď musíme bojovat o ligu a pohár," velí Xavi.

K dispozici má hodně perspektivní kádr, mnoha fotbalistům je kolem 20 let až 25 let, to jsou více než slušné vyhlídky do budoucna. Kádr by se navíc nemusel moc měnit. „Uvidíme, co budeme moci udělat v létě na přestupovém trhu, jestli budeme mít dostatek prostoru s ohledem na finanční fair play. Oproti loňským výkonům je vidět velká změna," konstatuje kouč.

Reklama