Hlavní obsah

Italská vláda vyhlásila boj fotbalovým výtržníkům

ŘÍM

Italská vláda ve středu schválila zpřísněná bezpečnostní pravidla pro stadióny a fotbalový svaz následně oznámil, že se ligový kolotoč o víkendu znovu rozběhne. Jednou z nových regulí je ta, že pokud některý stadión nesplní bezpečnostní požadavky, budou se na něm zápasy hrát bez diváků. Podle agentury SID dostanou zelenou jen stadióny v Římě, Turíně, Miláně, Sieně a Palermu.

Článek

Představitelé italské ligy se sejdou ve čtvrtek s prezidenty všech 42 klubů ze Serie A a Serie B a oznámí jména stadiónů, které se dostaly na "černou listinu".

"Tato nová pravidla jsou přísná a bezprecedentní. Naším cílem ale není hrát zápasy za zavřenými dveřmi. Naopak, chtěli bychom vidět fotbal na bezpečných stadiónech s dveřmi otevřenými," uvedl na středeční tiskové konferenci Marco Minniti, pracovník ministerstva vnitra.

Mezi novými opatřeními je podle agentury Reuters také zákaz organizovaných zájezdů fanoušků na soupeřova hřiště a zpřísněný systém zákazu vstupu na fotbalové utkání pro ty, kteří se při fotbale dopustí výtržností. Návrh počítá s tím, že fotbaloví chuligáni mohou být z účasti na zápasech vyloučeni až na pět let a v době utkání budou muset vykonávat obecně prospěšné práce. Tato opatření se mají nově vztahovat i na výtržníky mladší 18 let.

Policie má mít větší pravomoce především v tom, že by výtržníka mohla zadržet ne na 12, ale až na 48 hodin bez vydání zatykače. Na stadiónech má být mnohem důkladnější monitorovací systém, který bude sledovat dokonce i chování představitelů klubů a novinářů. Vláda chce také zakázat jakékoli propojení mezi klubem a organizacemi jeho fanoušků a prosadit, aby stadióny byly ve vlastnictví klubů, nikoli měst, jak je tomu v mnoha případech.

Právě vlastnictví stadiónů je podle autorů vládního návrhu problémem při prosazování takzvaného Pisanuova zákona z roku 2005, který stanovil různá bezpečnostní opatření, ale kluby je nikdy nerealizovaly s odůvodněním, že stadióny nejsou jejich a že by nákladná opatření měly uhradit radnice.

Vláda bude nekompromisní

Teď chce vláda dodržování tohoto zákona nekompromisně vyžadovat a rozšířit jeho platnost i na fotbalové stánky do 10.000 míst, jichž se zatím netýkal. Zkušenosti totiž ukazují, že výtržnosti fotbalových chuligánů nejsou jen záležitostí špičkových klubů.

Diskuse o nutnosti zpřísnit bezpečnostní opatření se na Apeninském poloostrově rozhořela poté, co byl minulý pátek při řádění fanoušků na Sicílii usmrcen policista a na 70 lidí bylo zraněno.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.