Hlavní obsah

Po Robertu Carlosovi hodil v ruské lize fanoušek banán

MOSKVA

Slavný Brazilec Roberto Carlos se stal podruhé během svého působení v ruské lize terčem počínání fanoušků s rasistickým podtextem. V závěru dnešního utkání 15. kola, ve kterém jeho Machačkala i s Janem Holendou v sestavě zvítězila 3:0 na hřišti Samary, hodil neznámý fanoušek po hvězdném obránci z tribuny banán.

Foto: Nestor Silva, ČTK/AP

Roberto Carlos (vpravo) ještě v dresu Corinthians

Článek

Carlose se incident dotkl natolik, že na protest opustil hřiště. Hosté tak odehráli poslední minuty v deseti hráčích, protože už nemohli střídat, Carlos strávil zbytek zápasu na lavičce přikrytý ručníkem.

"Jsem ponížený odporným chováním tohoto fanouška, který ve skutečnosti neurazil pouze mě, ale všechny hráče. Doufám, že ruská federace, UEFA a FIFA tenhle nechutný incident odpovídajícím způsobem ohodnotí," citoval mistra světa z roku 2002 deník Sport Express.

Carlos uvedl, že jeho rozhodnutí odejít z hřiště nemělo nic společného s faktem, že Machačkala už za stavu 3:0 prakticky nemohla o vítězství přijít. "Udělal jsem to s rozmyslem, protože jsem byl hluboce zklamán a už jsem v zápase nechtěl pokračovat. Věřte mi, provedl bych to za jakéhokoli stavu," dodal kapitán týmu Anži, jenž po odchodu z trávníku zvedl dva prsty, aby připomněl, že byl od svého únorového příchodu do Ruska rasisticky uražen už podruhé.

"Roberto Carlos je jedním z nejlepších fotbalistů, jací kdy do Ruska přišli, aby tu zvýšili prestiž ligy a zájem o fotbal. Byl nestoudným způsobem uražen, takové věci trpět nebudeme," řekli ruským médiím šéf ruského svazu Sergej Fursenko, podle něhož se federace zasadí o to, aby následoval co možná nejpřísnější trest; ať už pro případného viníka či pro domácí klub.

"Ten hozený banán na konci úplně zkazil náš dojem z vítězství. Je to pobuřující, něco takového nelze trpět," řekl trenér Machačkaly Gadži Gadžijev. Carlose prý osobně uklidňoval. "Řekl jsem mu, že takových chudáků je v hledišti tak deset procent, ostatních devadesát že mu fandí," dodal kouč.

Podobný incident zažil Carlos už v březnu. Tehdy na něj před utkáním ukázal jeden z fanoušků Petrohradu oloupaný banán. Zenit za to dostal pokutu 300.000 rublů (zhruba 180.000 korun). Tehdy ještě brazilská hvězda případ bagatelizovala. "Nepohoršilo mě to. Je mi sedmatřicet, už jsem toho viděl hodně a nenaštve mě, když vidím banán" prohlásil.

Reklama

Související témata: