Hlavní obsah

Slovenští soudci mohou od dubna trestat výtržníky i na stadionech

BRATISLAVA

Od dubna by měly na Slovensku fungovat takzvané polní soudy. Slovenský parlament dnes schválil návrh, podle kterého mohou soudci odsoudit například výtržníky přímo na sportovních soutěžích. Podobná pravidla existují také v České republice.

Článek

Pokud zákon podepíše prezident, bude chuligánům hrozit trest až dva roky vězení, který může soudce udělit přímo na místě výtržnictví. Výjimku budou mít mladiství a další podezřelí, kteří podle trestního řádu musí mít při procesu advokáta.

Nová pravidla se nebudou vztahovat jen na sportovní klání; právě na těchto akcích však slovenská policie řešila v uplynulých letech vícero bitek fanoušků či hulvátství podnapilých lidí. Například v listopadu 2008 vyvolal mezinárodní pozornost zásah policie proti slovenským a maďarským výtržníkům na fotbalovém zápase v Dunajské Stredě. Řada osob tehdy utrpěla zranění a několik jich skončilo v nemocnici. "Otázka novely trestního řádu je otázka řešení neúprosné situace výtržníků na sportovních utkáních," uvedla Katarína Tóthová, která novelu navrhla.

Loni v létě se zase v Žilině porvaly desítky fanoušků domácího týmu se srbskými fotbalovými příznivci, pár týdnů předtím i s fanoušky z Chorvatska. V minulosti bylo na Slovensku zadrženo 16 Poláků, kteří ještě před utkáním házeli na policisty dělobuchy a kameny. "Sport není příležitost k výtržnictví a opíjení se," prohlásila Tóthová.

Kritici nových pravidel upozornili, že soudci budou muset chodit kromě jiného na všechny fotbalové zápasy. Podle Tóthové však budou přítomni jen na rizikových utkáních.

V Česku od května 2008 funguje například mobilní soud na stadionu Sparty Praha, jejíž fanoušci jsou známí potyčkami.

Reklama

Související témata: