Hlavní obsah

VIDEO: Banán na trávníku. Roberta Carlose v Rusku znechucuje rasismus

Stal se hvězdou ruské fotbalové ligy, táhne svůj tým ke špici tabulky. Přesto angažmá v dagestánském klubu Anži Machačkala brazilskému mistru světa Roberto Carlosovi rychle zhořklo. Již podruhé se stal terčem excesu s rasistickým podtextem. Ve středečním ligovém utkání v Samaře po něm nezjištěný divák hodil banán. „Odporné! Nejsem na rasismus ve fotbale zvyklý,“ řekl šokovaný Brazilec.

Foto: Sport.cz

Roberto Carlos, brazilský kapitán ruské Machačkaly

Článek

Stáhl kapitánskou pásku a znechuceně odpochodoval ze hřiště rovnou na lavičku. Anži Machačkala sice v Samaře hladce vyhrála 3:0, brazilský mistr světa Roberto Carlos však měl po náladě. Neznámý divák po něm hodil banán. Slavný Brazilec se již podruhé během svého ruského angažmá setkal s rasismem ze strany diváků.

„Nejsem na rasismus ve fotbale zvyklý. Rusko by neměl být výjimkou. Většina lidí se tady k hráčům, včetně zahraničních, chová srdečně a s úctou. Bohužel, existují i šílenci, jako je tento,“ láteřil Roberto Carlos.

Tvrdí, že v jeho okamžitém odchodu ze hřiště nehrál žádnou roli fakt, že zápas už byl rozhodnutý ve prospěch jeho týmu. „Odešel bych tak jako tak. Jsem ponížený odporným chováním fanouška, který neurazil pouze mě, ale všechny hráče. Doufám, že ruská federace, UEFA a FIFA tenhle nechutný incident odpovídajícím způsobem ohodnotí...“

Machačkala se nese na vlně euforie

Spoluhráčem Roberta Carlose je český útočník Jan Holenda, který hrál i v Samaře. Daří se jim výborně, Machačkala je po patnácti kolech ruské ligy pátá s malou ztrátou na týmy před sebou.

„Viděl jsem pár zápasů a Roberto Carlos hraje opravdu výborně. Je to kapitán, dal pár gólů, klubu se daří. Díky němu je na každý zápas vyprodáno. Přitom v minulé sezóně v Machačkale na fotbal zdaleka tolik lidí nechodilo. Doslova tam z něj šílí. Je oživením celé ligy, tým kolem něj se hodně zlepšil,“ líčí Tomáš Necid, momentálně dlouhodobě zraněný útočník CSKA Moskva.

Již v březnu slavný Brazilec zjistil, že ho na ruských stadiónech nečeká žádná idyla. Jeden z fanoušků Petrohradu na něj ukázal oloupaný banán. Zenit za to dostal pokutu 300 000 rublů (zhruba 180 000 korun). Tehdy ještě brazilská hvězda případ bagatelizovala. „Nepohoršilo mě to. Je mi sedmatřicet, už jsem toho viděl hodně a nenaštve mě, když vidím banán,“ prohlásil.

Svaz slíbil tvrdé tresty

V Samaře už se však pořádně rozčílil. „Roberto Carlos je jedním z nejlepších fotbalistů, jací kdy do Ruska přišli, aby tu zvýšili prestiž ligy a zájem o fotbal. Byl nestoudným způsobem uražen, takové věci trpět nebudeme,“ ujistil šéf ruského svazu Sergej Fursenko s dovětkem, že incident bude hned ve čtvrtek projednán na mimořádném zasedání výkonného výboru.

„Zasadím se o přísné potrestání viníků. Proti rasismu v hledištích musíme rozhodně bojovat,“ slíbil Fursenko.

Reklama

Související témata: