Hlavní obsah

Video je temná síla, dál věří rozhodčím. Vhled do fotbalového skanzenu, kde odmítají VAR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teprve před šesti lety se fotbal přestal vytrvale bránit videu. A dnes si už bez něj špičkové soutěže stěží představíte. Ve vyspělé Evropě přesto existuje fotbalový skanzen, kde VAR dál a hrdě odmítají. „Švédové a Skandinávci obecně neradi mění zažité zvyky, které fungují,“ líčí pro Sport.cz někdejší ligový rekordman Pavel Zavadil, který sedm let kopal v dnes „revoltujícím“ Švédsku.

Foto: Jonas Ekströmer/TT, ČTK/AP

Fanoušci AIK Stockholm vyvěsili transparent proti zavedení VARu ve švédské lize

Článek

Je to dubnová fotka, kterou z úvodního kola švédské ligy převzaly i známé světové agentury. Domácí hráče AIK Stockholm a hosty z Västerås přivítal obří transparent, na němž se psalo o temných silách dobývajících moderní fotbal.

„Podvolili se jim všichni? Ne! Ve světě zůstává malinké místo odolávající vetřelcům.“

Za něj švédští fanoušci označují technologii VAR, která od mistrovství světa 2018 má zahlazovat zřetelné omyly rozhodčích.

Švédská liga byla jedinou z třiceti nejlepších evropských soutěží, kde se nepoužívalo video. A po nátlaku fanoušků to platí i v letošní sezoně, která se jako jinde na severu hraje systémem jaro–podzim.

Ve Švédsku také funguje model jako například v Německu, kdy nadpoloviční většinu akcií profiklubu musí vlastnit fanoušci. A právě oni se stali hybnou silou při hlasování o zavedení videa. „Vážíme si demokracie, ctíme ji a chráníme. Nebudeme nic prosazovat na sílu ani v budoucnosti,“ slíbil minulý týden pro list Aftonbladet předseda svazu Fredrik Reinfeldt.

Reinfeldt byl mezi lety 2006 až 2014 švédským premiérem a po přesunu do fotbalu představoval postavu, která do tamní ligy po vzoru všech ostatních soutěžích chtěla implementovat videorozhodčí.

Jenže narazil.

Odmítání VARu vyvolalo ve fotbalové říši nevídaný ohlas. Záleží na každém z vás, zda jde o obdiv, nebo spíš údiv. Dokonce se o švédském přístupu mluvilo i o víkendu v české lize. Nabroušený ostravský kouč Pavel Hapal po remíze 2:2 s Libercem vztekal, že rozhodčí na hřišti ani u VARu neviděli zákrok, který podle Hapala měl být penaltový.

„Tak ten VAR zrušme jak ve Švédsku,“ ucedil naštvaně.

Bylo by to možné? Co nahrává švédskému unikátu? A čím Seveřani argumentují?

Zodpovězení poslední otázky je prosté. Průtahy při zkoumání záběrů. „Ničí to emoce, které fotbal a góly při něm přinášejí,“ říká pro agenturu AP Ola Thews, místopředseda fanoušků podporujících AIK Stockholm. „VAR je symbol moderního a komercializovaného fotbalu spějícího k destrukci.“

„Pro mě je tenhle krok docela překvapení, ale dočetl jsem se, že šéf svazu dal na názor fanoušků, kteří ve VARu nevidí budoucnost,“ říká bývalý ligový záložník Zavadil. Ve Švédsku za sedm sezon vystřídal čtyři kluby a v tuzemsku nyní stěží najdete chlapíka, který by lépe znal švédskou mentalitu a tamní fotbalové zákonitosti.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Pavel Zavadil po návratu ze Švédska kopal za Zbrojovku Brno nebo Opavu

„Ve Švédsku je také velmi vysoká důvěra v rozhodčí. Setkal jsem se s tím, když jsem hrál poslední rok ve Švédsku. Hrálo se finále poháru, při kterém se rozhodčí s mezinárodními zkušenostmi šíleně upískl při penaltě, která rozhodla zápas,“ vzpomíná Zavadil.

Další den schválně listoval novinami a zjistil: „Našel jsem snad jen jeden malý článek, který zmínil, že chyboval. Ani jinde jsem neslyšel narážky, že by šlo o úmysl nebo něco nekalého. Překvapilo mě to, protože to byla od něj očividná minela. Lidi jsou ale ve Švédsku jinak vychovaní a důvěřují.“

Ve Švédsku kopal český špílmachr mezi lety 2005 a 2012 a pochopil, že důvěru k autoritám nemají Seveřani nejen vrozenou, ale také ji umně budují.

„Už tehdy za námi dvakrát do roka jezdili rozhodčí. Řešil se výklad pravidel, co do nich zařazují nebo jak budou vystupovat na hřišti,“ přibližuje Zavadil. „Komunikace byla obohacující. Ve Švédsku si se všemi navíc tykáte, mohli jste se zeptat na spoustu věcí a byla to příjemná diskuze jako někde v restauraci u kafe. Až později se něco podobného dostalo do Česka. I tohle pomáhalo rozhodčím k získání důvěry.“

V tuzemsku cech pánů a dam s píšťalkami dost poškodily korupce a skandály z minulosti. V aktuální sezoně se zase objevil skandální verdikt ve třetí lize, který se spojoval se sázkařskou mafií.

Není divu, že snad za každým chybným verdiktem na ligovém trávníku nejeden fanda dodnes vidí komplot nebo levotu. Také v každé soutěži napříč úrovněmi se tradovalo o místech, kde rozhodčí hosty stěží pustí za polovinu a spíš představují dvanáctého hráče domácích.

I tohle Zavadil probíral s dalšími zahraničními spoluhráči, s nimiž kopal ve Švédsku.

„S dalšími cizinci na tohle téma občas přišla řeč, ale místní Švédové, Norové nebo Dánové moc nechápali, o čem se bavíme,“ líčí Zavadil. „Vůbec nic takového je nenapadlo, ani nepochybovali, že by někdo mohl záměrně pískat špatně. A i když nám po chybě rozhodčího nebo pomezního nevyšel zápas, nikdy to nikdo z trenérů nebo manažerů na ni nesvaloval.“

I to přispívá k názoru, že videokontrolu nevnímají Švédové jako nutnost. Koneckonců i sousední Norové a jejich fandové by se rádi zbavili VARu, který se loni u nich zavedl. Agentura AP připomněla, že podzimní utkání Premier League Tottenhamu s Chelsea se například kvůli opakovaným přezkumům natáhlo o hrozivých 21 minut.

„Mám na video trošku rozpolcený názor. Líbí se mi přesnost, ale vadí mi, že rozhodování dlouho trvá. Hra se kouskuje, ztrácí rytmus a intenzitu,“ říká šestačtyřicetiletý Zavadil.

To vše jen nahrává Švédům, že se rozhodli správně. Občasná nepřesnost nepřehlušují bezprostřední emoce a podívanou bez pauz.

Tamní Allsvenskan navíc konstantně roste návštěvnost. Zatímco okolo roku 2012 se průměrná návštěva pohybovala pod sedmi tisíci, loni byla už cifra pětimístná – konkrétně 10 066 diváků na zápas. Švédové nevidí důvod, proč měnit něco, co funguje.

Povolují to i regule UEFA. Zatímco při evropských pohárech musí být při utkáních v provozu VAR, na domácí soutěže se podmínka nevztahuje.

Tím se dostáváme k jízlivé Hapalově poznámce. VAR by se mohl teoreticky zrušit i v české lize, ale šlo spíš o emotivní výkřik než reálnou úvahu. LFA naopak chce technologie dál rozvíjet. V Praze vznikne VAR centrum, které má zlepšit fungování rozhodčích. Ve spolupráci s vysílatelem O2 TV se od příští sezony v lize zavede kalibrovaná čára pro ofsajdy.

Liga by se měla zase zpřesnit, ale přibude kontrol. Pokud chcete profifotbal v ryzejší podobě, vyrazte do švédského skanzenu. VAR si tam minimálně ještě nějakou chvíli neškrtne.