Hlavní obsah

Exbarcelonská nostalgie v Miami. Legendy kolem Messiho jsou zase spolu a s fanoušky cloumá dojetí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lionel Messi, Sergio Busquets, Jordi Alba. Když tenhle krátký hvězdný seznam ukážete fanouškům Barcelony, naskáče jim husí kůže. Co jméno, to klubová legenda se spoustou trofejí. Teď je můžou po letech vídat zase spolu, v růžových dresech Interu Miami. A pozor, prosluněná Florida nemusí zůstat jen u téhle trojice slavných veteránů. Exbarcelonská nostalgie ještě může gradovat, šéf David Beckham to má dobře spočítané.

Foto: Marco Bello, Reuters

Lionel Messi (vpravo) a Sergio Busquets, legendy Barcelony, se znovu sešli v jednom týmu. Inter Miami má i díky nim velké ambice.

Článek

Už jeho velkolepé představení sledoval vyprodaný stadion. A na první zápas Lionela Messiho se přišli podívat i ti, kteří o soccer, jak se v Americe říká fotbalu, do té doby ani nezavadili. Aby se sedminásobnému vítězi Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu planety na nové štaci lépe začínalo, Inter Miami sáhl po dalších dvou bývalých hvězdách Barcelony. Trio Messi & Busquets & Alba katalánskému obrovi svého času pomohlo k nóbl pozici jednoho z nejúspěšnějších týmů fotbalových dějin.

„Rádi na ně vzpomínáme a upřímně, sotva by nás napadlo, že se tihle borci ještě sejdou spolu v jednom klubu. S dalšími fanoušky Barcelony jsme vtipkovali, že se teď budeme dívat víc na Miami než na náš tým," pobaveně vypráví Jakub Koutný, někdejší dlouholetý viceprezident českého fanklubu Barcelony. „Kvůli časovému posunu ponocovat nebudu, ovšem rád mrknu na sestřihy. Stejně jako v době, kdy Messi hrál v Paříži. Tihle pánové na to pořád mají: nejsou to fotbaloví důchodci, kteří by to do Ameriky šli jen tak dohrát."

I ve Španělsku vypukla americká horečka, stačí si projít tamní noviny. „Berou to stejně vážně, jako kdyby hrála Barcelona. O Miami vychází spoustu článků, Inter se rozebírá ze všech stran," popisuje Koutný.

Z exbarcelonské trojky by se dřív nebo později mohla stát pětka, Miami láká záložníka Andrése Iniestu a útočníka Luise Suáreze. K tomu si přičtěte trenéra Gerarda Martina, jenž Barcu vedl ve smolné sezoně 2013/14: vyhrál sice národní Superpohár, ale ligový titul ho i kvůli fatální remíze s Atlétikem Madrid v posledním kole minul.

Největší pozornost má pochopitelně Messi, jenž v Miami dostal kapitánskou pásku. „Je to zvláštní pocit, přece jen si ho spojujeme s Barcelonou. Přišel k nám jako dítě a strávil u nás 20 let. Nicméně chceme pro naše hráče to nejlepší a doufáme, že Leo bude v Miami šťastný," vzkázal přes ESPN barcelonský prezident Joan Laporta.

„Na Lionela je pořád hezký pohled. A je úplně jedno, že je mu už šestatřicet," usměje se Koutný. Hned ale zvážní, když se řeč stočí na Messiho potenciální návrat z Paříže do Barcelony, který nakonec nevyšel: „Bylo by to završení hollywoodské pohádky. Na druhou stranu, nikdo netuší, jak by to fungovalo. Je otázkou, jestli by fanoušci nezačali pískat jako v Paříži, kdyby to Leovi nešlo. Klub navíc zatím nemůže registrovat nové hráče kvůli problémům se splněním finančních pravidel španělské ligy, což se týká i třeba Ilkaye Gündogana, posily z Manchesteru City. Messi nemá zapotřebí, aby dva nebo tři měsíce čekal. Umíte si představit, že by dejme tomu na konci srpna zjistil, že je volný?"

I s tímhle detailem kalkuloval David Beckham. Prezident a spolumajitel Interu Miami sází nejen na fotbalovou kvalitu, ale i na marketingovou sílu Messiho a spol. Ikony Barcelony přitáhnou nové sponzory i fanoušky, ceny lístků na černém trhu se vyšroubovaly do bláznivých cifer. Raketově rostou i počty sledujících Miami na sociálních sítích, jen na Instagramu už je jich skoro 13 milionů. Jen pro srovnání: loňský šampion Los Angeles FC má necelých 800 tisíc followerů.

Těžit z toho může celá Major League Soccer, která se pořád krčí ve stínu elitních evropských soutěží. „Tenhle boom je naprosto logický. Když pominu Pelého, větší hvězda než Messi v Americe nehrála," připomene Koutný.

Messi a jeho staronoví kumpáni se zatím znovu sehrávají v Leagues Cupu, letním poháru pro týmy z USA, Kanady a Mexika. V noci z úterý na středu českého času je čeká první kolo play off s Orlandem. Liga se znovu rozjede 21. srpna a Inter bude chtít poskočit z posledního místa Východní konference.

„Dá se tušit, že při letním posilování nezůstane jen u barcelonské trojky nebo pětky, Beckham se rozhodl hodně investovat. Jsem zvědavý, jestli sáhne i po Ramosovi, o němž se taky mluví," s úsměvem Koutný zmíní ikonického stopera Realu Madrid, momentálně volného. „Ve finále to může být hodně zajímavý tým."

Reklama