Hlavní obsah

Fantom Mbappé a ti druzí. Král střelců se už v Kataru možná našel, svého favorita má i Koller

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oldřich Nejedlý, Eusébio, Gerd Müller, Paolo Rossi, Gary Lineker... Kdo se dostane na nóbl seznam nejlepších střelců mistrovství světa letos? Před čtvrtfinále je hodně blízko jeden suverén a ve hře je i smečka hladových pronásledovatelů, kteří zatím ještě můžou doufat. „Jeden tip bych měl,“ usmívá se historicky nejlepší střelec české reprezentace Jan Koller.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Kylian Mbappé oslavuje jednu ze svých pěti branek na MS v Kataru.

Článek

Jednou se trefil hned v prologu s Austrálií, dvakrát proti Dánsku a další dva zásahy přidal v osmifinále s Polskem. Francouzská raketa Kylian Mbappé si v Kataru s obranami soupeřů poťouchle hraje privátní soutěž chyťte mě, když to dokážete. „Výjimečný hráč, který si dokáže poradit v každé situaci," s úctou opakuje francouzský trenér Didier Deschamps.

Na mládence s desítkou na dresu sázel už před čtyřmi lety během zlatého tažení v Rusku a teď je jeho role ještě důležitější. Mbappé těží z absence další ofenzivní hvězdy Karima Benzemy a díky pochopení parťáků si na place může dopřát větší volnost.

Už ve skupinové fázi byl nejčastěji střílejícím hráčem, jeho patnácti pokusům se nikdo nevyrovnal. Pařížské superstar se příjemně dívá i na střelecké pořadí: v Kataru stihl už pět gólů a za ním je propast. Čtyři trefy nemá nikdo a devět borců skórovalo třikrát. V turnaji jich zůstává sedm včetně argentinského lídra Lionela Messiho, brazilského tanečníka Richarlisona či anglického tandemu Marcus Rashford & Bukayo Saka.

„Můj tip? Králem střelců bude Mbappé, zatím je to nejlepší hráč turnaje. Má správně nastavenou hlavu, neskutečnou rychlost a precizní práci s míčem. Může Francii provést i přes třaskavé čtvrtfinále s Anglií," říká pro Sport.cz legendární útočník Jan Koller.

Mbappé už jeden milník má. Na mistrovstvích světa nasázel dohromady devět gólů - stejně jako Messi a o jeden víc než Cristiano Ronaldo. Dá se v tom vidět zajímavý symbol: éra obou slavných veteránů pomalu končí a dost možná začíná vládnout právě 23letý Mbappé.

„Pokud má někdo převzít žezlo po Messim, Ronaldovi nebo Lewandowském, bude to on. V osmifinále nás vyřadil, ale jinak mu fandím, bude nejlepším fotbalistou světa," vykládá polský kouč Czeslaw Michniewicz. „Upřímně, neexistuje způsob, jak Mbappého při jeho současné formě zastavit."

V sobotním čtvrtfinále se o to budou pokoušet Angličané. Kdyby Francouzi vypadli, otevřela by se šance dalším kanonýrům. Kromě těch, o kterých jsme se už zmiňovali, může překvapit třeba Goncalo Ramos, portugalská kometa z osmifinále.

„Na druhou stranu si teď na něj všichni dají pozor. Líbí se mi i nizozemský univerzál Gakpo, který hodně pomohl k postupu ze skupiny, pro mě je objevem turnaje. Jestli ovšem má někdo Mbappého vážně ohrozit, mohl by to být někdo z Brazilců, kteří hrají útočný fotbal," míní Koller. „Přesto favorizuju Mbappého: pokud Francie projde až do finále, mohl by na konci mít klidně třeba osm gólů."

Nejlepší střelci MS
5 gólů: Mbappé (Francie)
3 góly: Gakpo (Nizozemsko), Giroud (Francie), Messi (Argentina), Morata (Španělsko), Ramos (Portugalsko), Rashford, Saka (oba Anglie), Richarlison (Brazílie), Valencia (Ekvádor)
Hráči označení kurzívou už na turnaji nepokračují.

Reklama

  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín