Hlavní obsah

Česká republika - Polsko 5:3Češi ovládli Turnaj 4 zemí bez ztráty bodu. S Polskem udrželi náskok z první půle

Györ (Maďarsko)

Dílo dokonáno! Třídenní přípravný Turnaj 4 zemí v maďarském Györu vyhráli čeští futsalisté suverénně. Ve všech třech utkáních zvítězili. Ve středečním mači zdolali Polsko 5:3.

Foto: Michal Pavlík, Svaz futsalu FAČR

Michal Seidler se v utkání proti Polsku trefil jednou.

Článek

Polsko se sice ujalo brzkou brankou vedení 1:0, jenže od té doby už Gerčákovu bránu neohrozilo. Navíc vyrovnání přišlo záhy. Ve 4. minutě tečoval Kovácsovu střelu polský obránce a Belej míč uklidil do sítě – 1:1. Za dvě minuty už Češi vedli: Novotný se uvolnil po levé straně a předložil gólovou lahůdku pro Seidlera – 2:1. Na další branku se čekalo do 13. minuty, to gólově zakončil akci 3 na 1 Belej – 3:1. O minutu déle se čeští reprezentanti radovali počtvrté, kdy Slováček vyslal do „ulice" Rodka, který svůj únik s přehledem zakončil – 4:1.

„První poločas jsme hráli velmi dobře," chválil své svěřence asistent trenéra Vlastimil Bartošek a navázal: „Inkasovali jsme sice brzy branku, ale trpělivou hrou a rychlými kombinacemi jsme se dostali do hry. Dávali jsme si rychle balon a hráli jsme přesně to, co jsme si řekli – po lajnách. Hráli jsme opravdu dobře a byli jsme spokojení. Mohli jsme vést i vyšší rozdílem."

Pokyn od trenéra neinkasovat brzkou branku ve druhé půli, si Češi k srdci nevzali. Poláci, byť se štěstím, snížili zásluhou Kielpinského na 2:4. O něco hůře bylo pět minut před koncem zápasu. Dura obešel Žďánského, z úhlu snížil na 3:4 a Polákům narostla křídla. Tlak vrcholil s pátým faulem Čechů, ale česká obrana dobře vzdorovala. Místo vyrovnání přišla česká pojistka čtyři desetiny před koncem zápasu, kdy střelou do prázdné brány pečetil kapitán Janovský – 5:3.

A co bylo příčinou nepovedeného druhého poločasu? „Do druhé půle jsme nastoupili laxní. Mysleli jsme si, že máme vyhráno. Přestali jsme běhat a napadat. Navíc jsme inkasovali druhý gól. Soupeř měl najednou na vše čas a nemusel pod tlakem chybovat. Znám polské kluky. Když si k tomu čichnou, tak začnou více běhat a věří si. Chtěli jsme si zkusit power play, ale moc se nám nevedla. Možná to bylo tím, že Roman a Michal Marešové nebyli zahřátí," hodnotil zápas Bartošek.

Pro českého asistenta trenéra to byl zvláštní zápas. Předtím totiž trénoval polskou reprezentaci. „Za až tak to neberu. Každopádně kluky sleduji a výhra mě těší. Tu jsme si zasloužili za první poločas," dodal Bartošek.

Máme na čem stavět, tvrdí trenér Neumann

Tým trenéra Tomáše Neumanna na turnaji vyhrál všechny zápasy. „Je dobře, že jsme třikrát vyhráli. Zápasy nebyly jednoduché, proto jsem rád, že to kluci zvládli. I když druhý poločas dnešního utkání byl z naší strany tragický, ale počítá se vítězství. Máme nakonec tři, takže jsem spokojený," usmíval se trenér.

Start dlouhé přípravy, která vyvrcholí Mistrovstvím Evropy v Belgii, se povedl. „Potěšilo mě to," říkal Neumann s pohárem v ruce a pokračoval: „Mohli jsme vyzkoušet všech čtrnáct hráčů. Dnes jsme hráli bez bratří Marešů a první půli jsme odehráli velmi dobře. Druhá půle už byla slabší. Celkovým dojem z turnaje mám velmi pozitivní. Máme na čem stavět."

Česká republika – Polsko 5:3 (4:1)
Branky a nahrávky: 4. Belej (Kovács), 6. Seidler (Novotný), 13. Belej (Novotný), 14. Rodek (Slováček), 40. Janovský – 2. Dura (Poplawski), 24. Kielpinski, 35. Dura (Tubacki). Rozhodčí: Kovacs, Gal. ŽK: Gepert, Franz, Krzyska. ČR: Gerčák (21. Žďánský) – Slováček, Rodek, Frič, Janovský – Belej, Seidler, Kovács, Novotný – Záruba, M. Mareš, R. Mareš. Trenér Tomáš Neumann. Polsko: Krzyska – Gepert, Poplawski, Tubacki, Dura – Wojciechowski, Szymczak, Kubik, Budniak, Solecki, Franz, Kielpinski. (Blaszczyk) Trenér Andrea Bucciol.
Konečná tabulka turnaje
1. ČR9 (14:6)
2. Slovensko4 (7:8)
3. Polsko3 (5:9)
4. Maďarsko1 (6:9)
Česká republika U21 – Polsko U21 1:2 (0:0)
Branka a nahrávka ČR: 30. Šídla (Slavík). ŽK: Záruba. ČR: Růžička (Sikora) – Svoboda, Záruba, Slavík, Šídla – Eisenreich, Míča, Cupák, Ovčačík – Jiráský, Tachtadzis. Trenér Radek Korený.
Konečná tabulka turnaje
1. Slovensko7 (7:3)
2. Polsko6 (6:8)
3. Maďarsko4 (7:8)
4. ČR3 (9:10)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.