Hlavní obsah

Inventura Lvíčat před EURO: spolehliví brankáři, držáci v záloze i choulostivé otazníky kolem povýšených

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třiapadesát. Tolik hráčů protočil trenér Jan Suchopárek v tomto cyklu reprezentační jednadvacítky. Rok a půl dlouhé testování před letním EURO skončilo pondělní remízou 1:1 s Nizozemskem, v červnu dojde na finální nominaci. Kdo má šanci jet na šampionát do Gruzie? Sport.cz připravil inventuru nejžhavějších jmen.

Foto: Martin Gregor, FAČR

Útočník Václav Sejk je s Danielem Filou nejlepším střelcem české jednadvacítky, oba v tomto cyklu stihli pět gólů.

Článek

Brankáři. U nich jsou trenéři v nejkomfortnější pozici, kouč gólmanů Petr Kouba skoro nemá co řešit. Tak tedy: sparťan Matěj Kovář jako jasná jednička a za ním Vítězslav Jaroš, jenž si v tomto cyklu zachytal třikrát. Pokud oba mládenci se zkušenostmi z Anglie budou fit, nominaci mají jistou.

Trojka je zatím s otazníkem, na posledním srazu ji dělal Antonín Kinský junior z druholigového Vyškova. Po 45 minutách v jednadvacítce odehráli Jakubové Trefil (Olomouc) a Markovič (Pardubice), ovšem momentálně ani jeden z nich v klubu nechytá.

Obránci. Pestrý výběr je uprostřed i na krajích, Suchopárek vyzkoušel 17 jmen. Pro EURO se dá počítat s tandemem pardubických stoperů Robin Hranáč & Tomáš Vlček a z reprezentačního áčka by se mohl vrátit sparťan Martin Vitík, jenž během březnového srazu neodehrál ani minutu.

Ve Španělsku chyběli zranění Michal Fukala (Liberec) s Adamem Gabrielem (Hradec Králové): pokud budou zdraví, dá se čekat, že minimálně Gabriela šampionát nemine. Ve druhé polovině kvalifikace o sobě dal vědět zlínský Martin Cedidla a počítat se dá též se slávistou Davidem Pechem, jenž na jaře častěji nastupuje v druholigovém béčku. Šanci můžou dostat i další jména.

Ještě je tu jeden speciální případ. David Jurásek se v páteční premiéře za reprezentační áčko blýskl gólovou asistencí a proti Polsku patřil k nejlepším na place. Vrátí se slávistický jezdec v červnu ke Lvíčatům, nebo ho kouč Jaroslav Šilhavý vezme i na Faerské ostrovy?

Záložníci. Několik mládenců má letenky do Gruzie skoro jisté už teď. Řeč je o kapitánovi Filipu Kaločovi, jabloneckém univerzálovi Pavlu Šulcovi, libereckém středovém tandemu Lukáš Červ, Matěj Valenta či brněnském Michalu Ševčíkovi, což je vítěz ankety Talent roku. Do kategorie nepostradatelných by za normálních okolností patřil i zraněný Jan Žambůrek, jenž načal druhý rok v dánském Viborgu. Pak jsou tu Kryštof Daněk s Adamem Karabcem, kteří by ve Spartě potřebovali hrát víc.

A slávista Matěj Jurásek? I on má za sebou první sraz s reprezentačním áčkem, byť stejně jako stoper Vitík nehrál. Během smolných listopadových dnů jednadvacítky nezklamali Petr Pudhorocký (Hradec Králové) s Vasilem Kušejem (Mladá Boleslav), trenér Suchopárek na ně ukázal i v březnu a dal jim prostor v obou duelech.

Nabízí se i několik dalších tváří na hraně: moravští marodi Filip Souček s Michalem Kohútem či Tomáš Ostrák, jenž doma sešel z očí loňským odchodem do USA. V rozjetém St. Louis se mu daří, ovšem jen během skupinové fáze EURO má nováček Major League Soccer na programu dva zápasy.

Útočníci. I tady může dojít ke kolizi s áčkovou reprezentací. Tomáš Čvančara se v pátek proti Polsku uvedl rychlým gólem a nepřekvapilo by, kdyby sparťanský čahoun dostal pozvánku i v červnu. Na Faerských ostrovech se bude hrát sedmnáctého a na první zápas šampionátu jednadvacítek dojde až pět dnů nato, ovšem kouč Suchopárek na březnové nominační tiskovce vzkázal: „Nepřichází v úvahu, že by hráči, kteří budou v červnu v áčku, jeli s námi na mistrovství Evropy."

Pokud nezasáhne vyšší moc, dá se tušit nominace nejlepších střelců týmu Václava Sejka (Jablonec) s Danielem Filou (Teplice), jenž však v této sezoně kvůli zdravotním trablům stihl zatím jen 207 ligových minut. Další v pořadí je Matěj Koubek: po odchodu z Bohemians rozkvetl v Hradci a v pondělní partii s Nizozemskem mu sebral gól pochybný ofsajd.

Reklama