Hlavní obsah

Snad se ještě budeme zlepšovat, řekl Suchopárek po generálce Lvíčat. Mladé je potřeba nutit k jedné věci

Druhý březnový zápas, druhá plichta. „Zasloužená, ale taky jsme mohli vyhrát,“ pravil trenér české jednadvacítky Jan Suchopárek po remíze 1:1 s Nizozemskem. Lvíčata hrála pod španělským sluncem generálku na letní EURO v Gruzii, kde v našlapané skupině narazí na Anglii, Německo a Izrael. Suchopárkovi chlapci si zvedli sebevědomí po listopadových debaklech s Portugalskem a Norskem, remízy s Belgií (0:0) a Nizozemskem se počítají. „Ovšem za posledních pět zápasů jsme vstřelili jen dva góly,“ připomněl Suchopárek největší problém svého týmu.

Foto: Martin Gregor, FAČR

Trenér české jednadvacítky Jan Suchopárek (vlevo) si se svým týmem odváží ze Španělska remízy s Belgií (0:0) a Nizozemskem (1:1).

Článek

Jaké máte pocity z generálky?

Podali jsme velmi dobrý výkon, všichni hráli s velkým nasazením. Jsem rád, že mužstvo, které nastoupilo v základu, ukázalo svoje technické kvality. A hlavně v závěru jsme měli příležitosti, abychom vyrovnané utkání zlomili v náš prospěch. Až na jednu jsme je neproměnili, na tom ještě musíme zapracovat.

Jak? Právě rezervy v ofenzívě vás ve Španělsku připravily o ještě lepší výsledky.

Můžeme lépe kombinovat nebo si lépe připravit střelecké pozice a zakončit tak, abychom z nich skórovali. Je fakt, že naposledy jsme vyhráli v září v úvodním zápase baráže o EURO na Islandu. Od té doby ne.

Zatímco v pátek proti Belgii jste neskórovali, tentokrát se to povedlo. Oceňujete, že se tým pral až do konce a chtěl vyrovnat?

Spoléháme na herní i charakterové vlastnosti hráčů. Proti Nizozemsku se až na pár momentů ukázalo, že tým je po morální stránce na dobré úrovni. Bylo potřeba, abychom za stavu 0:1 nepolevili v koncentraci a čekali na příležitosti. Naskytly se nám, ale skórovali jsme jen z jedné.

Mrzí vás to?

Věřím, že na soustředění před EURO nebo už předtím v lize se hráči budou v zakončení zlepšovat. Jsou mladí a je potřeba nutit je do toho, aby nedělali jen to, co je baví, ale i to, v čem mají nedostatky. V tomhle směru na ně apelujeme.

Jak celkově hodnotíte březnové přípravné okno?

Hráči ve vynikajících podmínkách pookřáli, takhle výborně připravená hřiště ani tak příjemné počasí teď v Česku nezažijí. Odrazilo se to i v obou zápasech. S Nizozemskem jsme odehráli vyrovnané utkání, byť soupeř měl třeba víc samostatných úniků.

Brankář Vítězslav Jaroš vás několikrát zachránil, viďte?

Podal výborný výkon a tým v důležitých momentech podržel. V ofenzivní fázi nám pomohla střídání ve druhé půli: změnili jsme rozestavení, což přineslo trochu víc důrazu na hrotu.

A nakonec i vyrovnávací gól, v 77. minutě se trefil žolík Václav Sejk.

Někdy jsme na můj vkus až moc zjednodušovali hru, ovšem v důsledku toho jsme se dostávali do zajímavých příležitostí. Ne vždycky jsme je správně vyhodnotili, ale v závěru nechybělo moc, abychom remízu přetavili ve vítězství.

Máte po posledním testu před červnovou nominací na EURO zamotanou hlavu?

Oceňuju, že hráči, kteří přišli jako náhradníci za zraněné kluky, potvrdili oprávněnost výběru. Před finální nominací se máme o co opřít, některé posty máme zdvojené. Bylo potřeba zacelit mezery i kvůli posunu některých kluků do áčka, což se nám na tomhle soustředění docela povedlo.

Reklama