Hlavní obsah

Focení s fanoušky a překvapivá série nováčka. Tohle nám nikdo nevezme, říká Ostrák o americkém snu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři zápasy, čtyři výhry. Kdekdo mu přisuzoval roli zakřiknutého nováčka, jenže je to úplně jinak. St. Louis City válí: nový klub jako poslední v rozehrané sezoně Major League Soccer neztratil ani bod. Je u toho i záložník Tomáš Ostrák, jenž ještě před rokem hrál bundesligu v Kolíně nad Rýnem. „Je to sen, přepsali jsme historii,“ říká rodák z Frýdku-Místku v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: St. Louis City SC, Twitter

Tomáš Ostrák si užívá start zámořské Major League Soccer, jeho tým St. Louis City SC coby nováček ještě neztratil ani bod.

Článek

Když jsme spolu mluvili před startem sezony, říkal jste, že se váš tým nechce jen zúčastnit. Ale upřímně, čekal jste takhle povedený start?

Pochopitelně nečekal. Ovšem když už jsme to tak náramně rozjeli, chceme tu šnůru udržet co nejdéle. Soupeři na nás budou mít žízeň a budou chtít naši sérii zlomit, ale jednu věc nám už nikdo nevezme.

Kterou?

Jsme první nováček, který vyhrál úvodní čtyři zápasy. Neřeknu vám, kolik jich ještě přidáme, ale znovu zopakuju, že budeme chtít vysoko. Hned takhle na začátku jsme si dokázali, že na to máme.

Čím to? Kde se vzalo vaše kouzlo?

Všechno se sešlo dohromady. Tým byl spolu už ve druhé polovině loňského roku a ještě v zimě jsme měli před začátkem sezony dva přípravné kempy. Máme perfektní servis a trenéra, kterému věříme.

Chápu, Jihoafričan Bradley Carnell jako hráč nasál spoustu zkušeností v Německu.

Jdeme za ním a děláme všechno, co po nás chce. Dobře jsme se poznali a víme, co od sebe můžeme očekávat. Ještě bych zmínil fanoušky, jsou hodně slyšet.

Cloumá se St. Louis fotbalová horečka?

Cítím to tak. Máme útulný stadion pro 22 tisíc lidí, v obou domácích zápasech byl plný. Možná by se teď hodila i větší aréna, ale menší kapacita může znamenat, že budeme lidem vzácnější. Holt si musejí dřív zabukovat lístky. (usmívá se)

Už vás poznávají na ulici?

Už jsem se dvakrát fotil. Bylo to příjemné, v Americe jsou fanoušci hodně přátelští. Všímají si nás i jinde, četl jsem pár článků. Všichni nás odepisovali, ale ukázali jsme, že se s námi musí počítat.

Nakopla vás úvodní výhra v přestřelce v Austinu?

Vždycky se hodí, když vyhrajete hned první zápas. Austin je jeden z nejtěžších soupeřů v soutěži, dlouho jsme se s ním tahali. Prohrávali jsme 1:2, ale nepřestávali jsme šlapat a otočili to gólem v 86. minutě.

Když jsme u gólů, taky jste už jeden stihl. O víkendu doma proti San Jose, byla z toho výhra 3:0.

Kluci mě pochválili a já měl radost, že jsem jim mohl pomoct. Měl jsem tutovku už ve druhém zápase proti Charlotte, jenže mě vychytal brankář. Je fajn, že už mám čekání na první gól za sebou, a teď jich chci ještě pár přidat.

Na třech trefách je Brazilec Klauss, jenž patří k nejlepším střelcům ligy. Zaslouženě?

Naprosto. Není to úplně typický brazilský typ. Vysoký, robustní, udrží míč... A když je ve vápně, skoro pokaždé je z toho gól. Má dost zkušeností z Německa nebo Belgie a umí je využít.

Splňuje Major League Soccer představy, s kterými jste do Ameriky šel?

Splňuje. Řekl bych, že až nad očekávání.

Vážně?

Zatím každý zápas, který jsme hráli, byl vyprodaný. MLS je ofenzivní soutěž, padá spoustu gólů. A to jsme teprve na začátku sezony.

Mimochodem, jak si v St. Louis krátíte volné chvíle?

V poslední době nebylo úplně příjemné počasí, nedalo se toho moc dělat. S klukama občas zajdeme na minigolf nebo na kafe a taky mám pár oblíbených restaurací.

Už se tam v pohodě domluvíte?

Moje angličtina určitě může být lepší, ale většinou nemám problém. Číšník mě s mým slezským přízvukem někdy nepochopí, ovšem napodruhé už to většinou vyjde. (usmívá se)

Napadá mě ještě jedna kratochvíle: co sledování bundesligy?

Jasně, snažím se zůstat v obraze. Zvlášť, když je bundesliga v téhle sezoně nečekaně vyrovnaná. Projedu sestřihy a někdy překvapeně koukám na tabulku, bude to napínavé až do konce. Taky zůstávám ve spojení s několika klukama z Kolína, i když nám to trochu ztěžuje časový posun.

Jste v kontaktu i s parťáky z jednadvacítky, v které jste hrával ještě před odchodem do USA? Lvíčata čekají ve Španělsku poslední dva zápasy před letním EURO, v pátek hrají s Belgií a příští pondělí s Nizozemskem.

Budu se snažit kluky sledovat a třeba se společně znovu sejdeme na mistrovství Evropy. U nás v Americe bude rozehraná sezona, takže bude záležet na rozhodnutí klubu. Každopádně na to je ještě čas, snad klukům vyjde Belgie i generálka s Nizozemskem.

Reklama

Související témata: