Hlavní obsah

GLOSA: Jednadvacítka si vylepšila sebevědomí, ale rezervy zůstávají. EURO začne už na Strahově

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Báli jste se po listopadových fackách o fotbalovou jednadvacítku? Dva debakly, devět inkasovaných gólů a rozpaky. Tým byl hodně pozměněný a místo chybějících stálic se rozkoukávalo několik nováčků, ale výsledky 1:5 a 0:4 v přípravě na EURO prostě nechcete. Tohle je naštěstí už jen nepříjemná vzpomínka, po remízovém březnu je líp. Tým trenéra Jana Suchopárka si ve Španělsku vylepšil reputaci, ovšem s optimismem by zatím měl být opatrný. Už jen kvůli dlouhé sérii bez vítězství.

Foto: Sport.cz s využitím Martin Gregor/FAČR

Útočník české reprezentace do 21 let Václav Sejk slaví vyrovnávací branku do sítě Nizozemska.

Článek

0:0 s Belgií a 1:1 s Nizozemskem. Dvě remízy s dalšími účastníky mistrovství Evropy se necelé tři měsíce před startem turnaje počítají. Lvíčata se vrátila k pevné defenzívě z úspěšné kvalifikace a spoleh je i na oba prověřené brankáře, jedničku Matěje Kováře a jeho parťáka Vítězslava Jaroše.

Další pozitivní moment: čeští mládenci proti Belgii ustáli 25minutové oslabení po vyloučení kapitána Filipa Kaloče. „Je dobře, že jsme si hru v deseti vyzkoušeli. Na EURO se nám to může hodit," řekl záložník Matěj Valenta. Suchopárkovi hoši se i během belgické přesilovky snažili zůstat aktivní a dokonce mohli vyhrát, kdyby...

Kdyby aspoň jedna nadějná akce skončila gólovou pointou.

Právě v ofenzivní fázi mají Češi největší rezervy, při troše štěstí mohli porazit Belgii i Nizozemsko. Přesto pod španělským sluncem udělali progres: bezgólovou plichtou z prvního zápasu se nenechali otrávit a za tři dny byli znovu hladoví.

Už po patnácti minutách generálky vybojovali penaltu, kterou Adam Karabec neproměnil. K tomu si přičtěte neuznaný gól Matěje Koubka kvůli pochybnému ofsajdu nebo tutovku Pavla Šulce, jenž těsně před koncem trefil brankáře.

Remízový zásah Václava Sejka, jenž byl před brankou na 1:1 na place sotva šest minut, znamená naději. Kdyby se jednadvacítka vracela ze Španělska bez gólu, mohlo jí to před EURO pocuchat sebevědomí. Takhle Sejk a spol. vědí, že to jde. Že můžou navázat na povedenou kvalifikaci.

Pořád je tu ovšem jeden háček. Nepříjemná šňůra bez vítězství se protáhla už na víc než půl roku, poslední triumf přišel v prologu baráže na Islandu. Od té doby Suchopárkův tým uhrál tři remízy a dvakrát padl (to byl ten prokletý listopad).

Cesta k úspěchu na EURO a vstupenku do olympijské Paříže povede i přes obry, Češi v extra těžké skupině kromě Izraele potřebují bodovat proti Anglii či Německu. Logicky to bude chtít poskládat co nejsilnější tým, který na jeden gól nespotřebuje mraky šancí.

V Gruzii by se náramně hodili pamětníci zatím poslední výhry včetně Martina Vitíka a tandemu jmenovců Davida a Matěje Juráskových. Plus sparťanský útočník Tomáš Čvančara, jenž zažívá životní jaro. Jenže všichni čtyři v březnu poprvé nakoukli do reprezentačního áčka – dva zazářili hned v prvním zápasem s Polskem (Čvančara, D. Jurásek), dva nehráli vůbec (M. Jurásek, Vitík). Kouč Suchopárek už na nedávné nominační tiskovce zdůraznil, že pokud někdo v červnu vyrazí s áčkem na Faerské ostrovy, na šampionát do Gruzie nepojede.

Mistrovství Evropy pro jednadvacítku nezačne 22. června v Batumi ouverturou s Anglií, ale mnohem dřív.

Na Strahově.

U loktů Jana Suchopárka.

Povede se mu přetáhnout zpátky borce, kteří už nahlédli do áčka?

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.