Hlavní obsah

Karl se stahuje z fotbalového Liberce. Klub prodej nekomentuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejen pražská Slavia by měla změnit majitele. Na prodej je i fotbalový Liberec. Podle informací Sport.cz jeho dlouholetý majitel Ludvík Karl v poslední době několikrát jednal o prodeji klubu. Klub transakci nekomentuje. Podle informací inFotbal.cz by se novým vlastníkem měl stát Ondřej Kania.

Foto: Profimedia.cz

Majitel fotbalového Liberce Ludvík Karl

Článek

V minulosti už se několikrát mluvilo, že majitel sklářského gigantu Preciosa liberecký klub prodá, pokaždé však z transakce vycouval. Nyní má být k prodeji trojnásobného českého mistra nejblíže. Severočeský klub v týdnu informaci o případném prodeji komentovat pro Sport.cz odmítl.

Karl letos oslavil 77. narozeniny a na jaře se potýkal s vážnými zdravotními problémy. „Je ve vynikající kondici,“ prohlásil v létě ředitel klubu Pavel Marek.

InFotbal.cz přinesl informaci, že novým majitelem má být rodák z Brna Ondřej Kania, zřizovatel amerických škol v Česku, Španělsku a Chorvatsku a do klubu by se měl vrátit v blíže nespecifikované roli i Jan Nezmar. „Nezlobte se, ale k ničemu takovému se nechci vyjadřovat,“ reagoval Jan Nezmar.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Radost fotbalistů Liberce

Ludvík Karl se stal majoritním vlastníkem Liberce v roce 1996. Za jeho vlády klub třikrát vyhrál mistrovský titul (2002, 2006 a 2012). Spolu s Plzní je nejúspěšnějším mimopražským klubem v éře samostatné české ligy. Slovan pravidelně hrál evropské poháry, na svém hřišti v Karlově éře přivítal například Liverpool či AC Milán.

„Liberecký fotbal může panu Karlovi děkovat. Musím smeknout před tím, co pan Karl v Liberci za 25 let dosáhl. Troufám si říct, že bez pana Karla Liberec fungovat nebude,“ zmínil před dvěma lety trenér Petr Rada, který Slovan vedl v sezoně před jeho posledním mistrovským titulem. Severočeši se však nikdy neprobojovali do milionářské Ligy mistrů. Na evropské scéně ovšem Liberec už tři sezony chybí.

V souvislosti s prodejem Liberce se v minulosti pravidelně skloňovalo jméno nejbohatšího Čecha a libereckého rodáka Petra Kellnera, který však v roce 2021 tragicky zahynul. Naposledy se formovala skupina investorů se zájmem vstoupit do fotbalového Liberce na podzim před třemi lety, Liberec však vydělal zhruba 150 milionů korun v Evropě a prodej se tím oddálil.

„Zisk z Evropy zhruba kryl rozpočet na následující dvě sezony a Karl tak ztratil důvod se Slovanu zbavovat,“ vysvětlil tehdy dobře obeznámený zdroj s děním v klubu, jenž si přál zůstat v anonymitě.

Reklama