Hlavní obsah

Klasické menu a plzeň na zapití. Čeští fanoušci Barcelony si užili sváteční večeři s členem vedení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ty křišťálové sklenice jsou hodně speciální. Najdete na nich vyryté názvy fotbalové Plzně a Barcelony s datem 1. listopadu 2022. Právě tenhle dárek předali čeští fanoušci slavného katalánského klubu Josepu Maciovi, jenž v Barceloně vede odbor pro fankluby. Slavnostní večeře den před zápasem v Česku patří k bontonu, fanoušci se sešli v jedné z pivnic v centru Plzně. Liga mistrů v úterý skončí pro Plzeň i Barcelonu.

Foto: Facebook

Slavnostní večeře českých fanoušků Barcelony s Josepem Maciou, jenž v Barceloně vede odbor pro fankluby.

Článek

„Je tradicí, že fanklub z dané země pořádá večeři pro vedení a v den zápasu ve městě organizuje sraz všech fanoušků Barcelony," vysvětluje Jakub Koutný, bývalý dlouholetý viceprezident českého fanklubu Barcelony. Mimochodem, patří mezi zhruba dvacítku českých socios čili je členem klubu, může se podílet na volbě prezidenta a má snazší přístup ke vstupenkám.

Plzeňská večeře sice byla skromnější než ta v říjnu 2019 před zápasem Barcelony na Slavii, ovšem scénář byl podobný. Jedla se česká klasika (pan Macia s manželkou si dali kachnu), popíjela se plzeň a fanoušci předali dárek, který by měl jít do klubového muzea na Camp Nou. „Blíží se rekonstrukce stadionu spojená se zvětšením muzea, tak snad se tam křišťálové sklenice od nás vejdou," usměje se Koutný.

Pro ilustraci: český fanklub má okolo 350 členů a patří mezi patnáct největších na světě. Několik nových členů přibylo po letním losu Ligy mistrů, kdy bylo jasné, že Barcelona přijede do Česka. „Vidět Barcu doma je vždycky velký svátek. Pochod na stadion i fandění v kotli jsou extra zážitek, byť zrovna v tomhle zápase už o moc nepůjde," odkazuje Koutný na situaci ve skupině. Barcelona tutově skončí třetí a na jaře ji čeká Evropská liga, poslední Plzeň zůstane bez pohárů. „Mělo by dorazit zhruba 150 českých fanoušků a dohromady nás v sektoru bude asi 350," přibližuje Koutný.

Sám byl nedávno v Barceloně, na Camp Nou před třemi týdny tleskal vydřené ligové výhře 1:0 nad Celtou Vigo. Výjezdy do Katalánska jsou pro něj srdcovou záležitostí i nutností: jednou za rok platí členský příspěvek, který letos činí 195 eur (4 800 korun). „Po loňském nástupu prezidenta Laporty jsou pravidla volnější, členem klubu se může stát kdokoliv. Už nemusíte být Katalánec nebo tři roky aktivním členem fanklubu jako kdysi," popisuje Koutný.

Foto: Facebook

Slavnostní večeře českých fanoušků Barcelony s Josepem Maciou, jenž v Barceloně vede odbor pro fankluby.

Letošní podzim je pro Barcelonu rozpačitý: v domácí lize se přetahuje o vedení s Realem (aktuálně je o bod druhá) a v Champions League vydržela jen šest zápasů. „Čekalo se, že z naší silné skupiny postoupí Bayern a že budeme lepší než Inter. S ním jsme ale uhráli jen bod. Zlomovým momentem byla zářijová reprezentační pauza, kdy se nám zranilo asi pět hráčů, většina z obrany," vykládá Koutný.

Na jaře bude Barceloně držet palce v Evropské lize, kterou modročervený tým ještě nikdy nevyhrál. Ani starý Pohár UEFA. „Měli jsme šanci už letos na jaře, jenže jsme vypadli ve čtvrtfinále s Frankfurtem," připomíná Koutný. „Každopádně v téhle sezoně se už trofej vyhrát musí. Jinak by to neustál trenér Xavi a možná i některé hvězdy."

Barcelona zažívá šedivé období, třeba španělskou ligu ovládla naposledy v roce 2019. „Přál bych si titul, ale na sto procent o něm přesvědčený nejsem," poví Koutný. „Hrajeme líp než Real, jenže nás brzdí zranění. Nemáme tak široký kádr jako bohatší velkokluby typu City, PSG nebo Bayern. Sbíráme se ze dna a klub je pořád ve vývoji, který ještě nějakou dobu potrvá."

Ale teď ještě zpátky do Plzně: jak úterní partie dopadne, Jakube? „Za běžných okolností by se nabízela výhra Barcelony, ale spíš to vidím na remízu 1:1. Plzeň nechce zakončit skupinu bez bodu a u nás dostanou šanci ti, kteří nehrají pravidelně. Může to být bezstarostný fotbal bez vítěze."

Reklama