Hlavní obsah

Abidal se může po transplantaci jater vrátit k fotbalu

Madrid

Obránce Éric Abidal se bude moci po transplantaci jater vrátit k fotbalu. Řekl to lékař, který operaci dvaatřicetiletého Francouze 10. dubna vedl.

Foto: Sport.cz

Eric Abidal v dresu Barcelony

Článek

"Je to na něm. Já bych mu v tom nebránil. Čas nám ukáže," uvedl doktor Juan Carlos García Valdecasas ve španělské televizi TV3. "Když Érikovo tělo zareaguje dobře, není důvod, aby nepokračoval ve fotbalové kariéře," dodal.

Abidalovi loni lékaři odstranili z jater nádor a francouzský reprezentant se po operaci nečekaně rychle vrátil na trávník. Tím však jeho potáže neskončily a před necelými dvěma měsíci se musel podrobit transplantaci části jater, které mu poskytl jeho bratranec.

"Játra jsou orgán, který zregeneruje za tři měsíce. Abidal se musí uzdravovat krůček po krůčku, ale za tři až šest měsíců, maximálně rok po zákroku, by měl být pacient schopen žít normálním životem," uvedl García Valdecasas, jenž si spolupráci s Abidalem pochvaluje. "Je stále dobře naladěný, je to pozitivní člověk. Nikdy si na nic nestěžuje," řekl.

Abidal je oblíbeným členem barcelonského kádru. Loni po návratu po operaci mu kapitán Carles Puyol umožnil jako prvnímu zvednout pohár po vítězství v Lize mistrů, před týdnem zase jeho spoluhráči obtočili dresem s jeho jménem trofej za výhru ve Španělském poháru.

Reklama

Související témata: