Hlavní obsah

Gigant v problémech, Barcelonu má finančně resuscitovat obří půjčka od investiční banky

Barcelona/Praha

Fotbalový klub FC Barcelona se topí v dluzích. Záchranné lano teď přišlo od investiční banky Goldman Sachs a má podobu obří půjčky v hodnotě 500 milionů eur (téměř 13 miliard korun). Katalánský velkoklub byl na hraně finanční propasti, už v létě by pravděpodobně nebyl schopný proplácet platy současnému kádru ani přijímat nové hráče. Současný prezident Barcelony Joan Laporta věří, že půjčka povede k restrukturalizaci dluhu a aktuálně třetí celek španělské La Ligy znovu postaví na nohy.

Foto: Pablo Morano, Reuters

Barcelonská hvězda Lionel Messi se svíjí na zemi po jednom z faulů. Archivní foto

Článek

Podle katalánského deníku L'Esportiu finanční injekce na účet klubu přitekla v úterý. Část z peněz údajně rovnou pokryla některé obří dluhy, které současné vedení dostávaly pod tlak.

„Půjčka nám pomůže zajistit finance na příští dva ročníky a dochází tedy ke zklidnění celé situace," řekl deníku nejmenovaný člen barcelonského vedení.

Zdroj z vedení také tvrdí, že americká banka Barceloně půjčila za velmi výhodných podmínek a ujistil fanoušky, že rozsáhlá rekonstrukce svatostánku Camp Nou není v ohrožení.

Barcelona se do finančních potíží dostala kvůli pandemii koronaviru a nezodpovědné finanční politice bývalého předsedy Josepa Maria Bartomeua, jehož působením v klubu se zabývají španělské úřady.

Bartomeu čelí obvinění i kvůli kauze "Barcagate", která se týká objednávky monitoringu aktivit na sociálních sítích a iniciování pomlouvačné kampaně proti současným i bývalým hráčům.

Nedávný audit nového vedení klubu zjistil nejasné finanční toky a zmiňované platby za neetické služby. Audit rovněž ukázal, že Barcelona je zatížena dluhem 1,173 miliardy eur (téměř 30 miliard korun).

Reklama

Související témata:
Goldman Sachs