Hlavní obsah

Napraví Barcelona v El Clásicu trápení na evropské půdě? Real se nás musí bát, zní z tábora Katalánců

Šance na postup do osmifinále Ligy mistrů se povážlivě ztenčily, záměr je tedy jasný. Barcelona jednoduše potřebuje uspět v letošním ročníku La Ligy, jelikož pokud Viktoria Plzeň milionářské soutěži zázračně neboduje na hřišti Interu Milán, poputuje katalánský velkoklub podruhé v řadě do vyřazovacích bojů Evropské ligy. Razantní krok za úspěchem v domácí soutěži může Xaviho družina učinit již v neděli, kdy ji čeká prestižní derby proti Realu Madrid. „Musíme uspět v lize, Champions League je pro nás velmi komplikovaná,“ ví moc dobře současný kouč a hráčská legenda Blaugranas v jedné osobě.

Foto: Nacho Doce, Reuters

Útočník FC Barcelony Robert Lewandowski během zápasu v rámci skupinové fáze Ligy mistrů proti Interu Milán.

Článek

Sluší se říci, že jeho celek má v La Lize za sebou takřka snový vstup do ročníku. V devíti utkáních ztratil body jen jednou remízou v úvodním kole a pyšní se úctyhodným skóre 20:1. „V trenéra máme plnou důvěru, jsme na první příčce tabulky. Na zápasy na Santiago Bernábeu se vždy těšíme a ani ten nadcházející není výjimkou," prohlásil prezident klubu Joan Laporta. Barcelona naposledy na madridském svatostánku svého soka doslova smetla poměrem 4:0, z titulu se ale přesto nakonec radoval Real.

A i ten zatím prochází španělskou nejvyšší soutěží bez větších potíží. Bodově je na tom totiž stejně, jako jeho odvěký rival, jen s o něco méně oslnivým poměrem vstřelených branek ku obdrženým – 19:7. Navíc se mu, narozdíl od Barcelony, daří i v Lize mistrů, kde si již s předstihem zajistil postup do osmifinále. A právě tlaku, který na soupeře vyvinul neúspěch na evropské půdě, se Real bude snažit využít. „Nemůžeme je nechat vyhrát, v současné situaci jim jde opravdu o všechno," motivoval své svěřence proslulý italský trenér Carlo Ancelotti.

I tak ale katalánský tábor překypuje sebedůvěrou, což je evidentní i ze slov samotných hráčů. „El Clásica se nemohu dočkat. Jdeme do něj jako ligoví lídři, takže jestli by se někdo měl bát, tak je to rozhodně Real," burcoval křídelník Raphinha, jenž Bílému baletu vsítil branku v letním přátelském utkání, ve kterém Barcelona vyhrála 1:0. „Hrajeme skvělý fotbal. Nemusíme přesně zopakovat výsledek z jarního utkání, bohatě nám bude stačit jakákoliv výhra," připomněl jeho spoluhráč Eric García jarní vysoké vítězství na stadionu rivala.

Dokáže tedy Barcelona navázat na skoro až dehonestující triumf z minulé sezóny, nebo se na jejím výkonu podepíše neúspěch v bojích mezi evropskou elitou? Odpovědi na tuto otázku se dočkáme v neděli od 16:15 hodin, přímý přenos utkání lze sledovat na kanále Nova Sport 3.

Reklama