Hlavní obsah

Nemáme důkazy. Španělé zveřejnili komunikaci během neuznaného gólu Barcelony v El Clásicu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záznam, který chtěla, ji asi moc neuspokojí. Fotbalová Barcelona dál vstřebává křivdu z nedělního El Clásica proti Realu Madrid, které na půdě rivala prohrála 2:3. Emoce šlehají kolem sporného momentu z 28. minuty, kdy se po střele Lamina Yamala zkoumalo, jestli míč přešel brankovou čáru, nebo ho gólman Andrij Lunin zastavil včas. Španělská fotbalová federace (RFEF) nyní zveřejnila záznam rozhovoru mezi rozhodčími, kteří nenašli důkaz, že by balon už za čárou byl.

Foto: Susana Vera, Reuters

Útočník Barcelony Robert Lewandowski (vlevo) a rozhodčí César Soto Grado debatují během zkoumání VAR po střele Yamala v El Clásicu

Článek

V La Lize rozhodčí nemají na ruce hodinky, které by je díky moderní technologii upozornily, že míč přešel brankovou čáru. Z tábora Barcelony, konkrétně od trenéra Xaviho nebo brankáře Marca-Andrého ter Stegena, létala kritika. Podle obou je ostuda, že tato technologie není k dispozici.

Hlavní sudí César Soto Grado se tak musel spolehnout na muže u videa. „Chceme být transparentní. Proto stejně jako po finále Španělského poháru přibližujeme rozhovory, jež se v týmu rozhodčích udály během zápasu,“ uvedla fotbalová federace na svém účtu na síti X.

Zvukový záznam potvrdil, že obsluha v místnosti videorozhodčího neměla k dispozici záběry, které by jednoznačně prokázaly, že míč čáru přešel. „Hledáme důkazy, ale tento záběr z kamery není použitelný. Ani ten druhý, ani třetí,“ informovali rozhodčího na ploše.

Reakce? „Nemusíte spěchat, jde o důležité rozhodnutí. Nespěchejte, podívejte se na všechny záběry,“ naléhal Soto Grado. „Césare, budeme pokračovat rohovým kopem. Nemáme důkazy, že míč přešel přes brankovou čáru. Následuje rohový kop,“ zněl konečný verdikt.

Katalánský klub žádal, ať je tato komunikace zveřejněna. Prezident Barcelony Joan Laporta dokonce hrozil, že pokud při kontrole situace došlo k chybě, klub podnikne všechny dostupné kroky ke zvrácení situace včetně právních a bude požadovat opakování zápasu. Oporu v záznamu ale nedostal.

K tomuto momentu došlo za stavu 1:1. Bitva gigantů nejspíš definitivně rozhodla o mistrovském titulu. Vedoucí Real po velkém obratu v závěru porazil druhou Barcelonu 3:2 a šest kol před koncem na ni má v čele ligové tabulky náskok již jedenáct bodů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.