Hlavní obsah

Šéf UEFA o Barceloně: Situace je extrémně vážná

Předseda Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) Aleksander Čeferin vnímá korupční skandál FC Barcelona jako jeden z nejzávažnějších incidentů své dosavadní funkcionářské kariéry. UEFA od března vyšetřuje katalánský klub v souvislosti s možným ovlivňováním rozhodčích. Barceloně hrozí i vyloučení z Ligy mistrů.

Foto: Steffen Prößdorf

Prezident UEFA Aleksander Čeferin.

Článek

"Nemohu tuto kauzu přímo komentovat ze dvou důvodů. Za prvé máme nezávislou disciplinární komisi a za druhé jsem se touto záležitostí nezabýval do detailu," řekl Čeferin v rozhovoru pro slovinský list Ekipe SN.

"Ale podle toho, jaké mám informace, je situace extrémně vážná. Tak vážná, že je jednou z nejzávažnějších ve fotbale od chvíle, kdy se v něm pohybuji," doplnil slovinský funkcionář, který je šéfem UEFA od roku 2016. Ve středu by měl být zvolen na další funkční období, protože nemá protikandidáta.

Barcelona v letech 2001 až 2018 podle španělských médií převedla téměř 7,3 milionu eur na účet společnosti patřící tehdejšímu viceprezidentovi komise rozhodčích Josému Maríovi Enríquezovi Negreirovi. Peníze klub údajně vyplácel za poradenské služby. Zástupci Barcelony i Negreira ve svých výpovědích platby přiznali, popřeli ale, že by šlo o úplatky.

"Na úrovni španělské ligy je tato záležitost promlčena a nemůže mít (pro Barcelonu) sportovní důsledky, ale probíhá vyšetřování státního zastupitelství ve Španělsku. To samé platí o UEFA, ani tady není nic promlčeno," dodal Čeferin.

Reklama

Související témata: