Hlavní obsah

Srdce Puerty se zastavilo definitivně, fotbalista zemřel

Fotbalista FC Sevilla Antonio Puerta zemřel. Dvaadvacetiletý španělský hráč podlehl srdečním problémům, kvůli nimž dvakrát zkolaboval během sobotního ligového utkání s Getafe. Puerta byl od sobotního večera na jednotce intenzivní péče napojen na dýchací přístroje, podle španělských médií se jeho srdce definitivně zastavilo v úterý v 15:46.

Článek

Po tragické události v úterý fotbalisté Sevilly nenastoupí k odvetnému utkání třetího předkola Ligy mistrů na hřišti týmu AEK Atény, jenž požádal o odložení ještě před Puertovým úmrtím kvůli rozsáhlým požárům v Řecku. UEFA přeložila zápas na pondělí 3. září. Na pátek plánovaný duel Superpoháru s AC Milán by se nicméně navzdory nabídce italského týmu na odložení uskutečnit měl. Sevilla chce právě v tomto duelu uctít Puertovu památku.

Puerta byl od sobotního večera na jednotce intenzivní péče sevillské nemocnice. Byl napojen na dýchací přístroje a lékaři jeho stav označovali stále za vážný. V úterý se mu opět přitížilo a ještě předtím, než zemřel, lékaři hovořili o kritické situaci. Příčnou smrti bylo podle oficiálního tiskového prohlášení lékařů selhání orgánů způsobené dlouhotrvající zástavou srdce.

Po mladém fotbalistovi truchlí především těhotná přítelkyně, jíž se má v říjnu narodit jejich první dítě. K uctění Puertovy památky začnou všechna víkendová utkání ve Španělsku minutou ticha.

Puerta měl mimo zástavy na hrišti i druhou, v kabině

Sevillský rodák Puerta, jenž si loni v kvalifikačním utkání proti Švédsku odbyl debut ve španělské reprezentaci, zkolaboval v 31. minutě sobotního utkání poblíž své branky. Po zásahu zdravotníků ještě došel do kabiny, tam však přišla další zástava, po níž lékaři bojovali o jeho život masáží srdce.

Puerta byl stabilním členem týmu Sevilly, s nímž v uplynulých dvou sezónách vyhrál Pohár UEFA. V květnovém finále proti Espaňolu Barcelona proměnil poslední penaltu v rozstřelu, loni v semifinále zase vstřelil gól Schalke a zajistil tak svému mužstvu postup do vítězného souboje o titul proti Middlesbrough.

Srdeční problémy byly v posledních letech důvodem několika tragédií na fotbalových trávnících. K nejznámějším případům patřilo v lednu 2004 úmrtí maďarského reprezentanta Miklose Fehéra, jenž v ligovém utkání v barvách Benfiky Lisabon podlehl infarktu. Sedm měsíců předtím zkolaboval a zemřel kamerunský fotbalista Marc-Vivien Foé na Poháru FIFA.

Potíže se srdcem se nevyhnuly ani českým sportovcům, neměly však tragické následky. Loni na podzim musel ukončit kariéru fotbalista Michal Meduna, jenž se podrobil operaci srdce po kolapsu v ligovém utkání v dresu tureckého Manisasporu. K vrcholovému hokeji se zřejmě již nevrátí ani reprezentační obránce Jiří Fischer, jemuž v listopadu 2005 během utkání NHL zachránil život přímo na lavičce defibrilátorem lékař Detroitu.

Reklama

Související témata: