Hlavní obsah

Vzletné plány se stadióny utnuly Realu Madrid a Arsenalu rozhodnutí soudů

Madrid/Londýn

Soud v Madridu zkřížil plány fotbalového velkoklubu Realu Madrid na kompletní rekonstrukci stadiónu, která má stát zhruba 400 miliónů eur (11 miliard korun). Soud totiž v pátek zrušil dohodu mezi klubem a městem o využití sousedních pozemků. S neúspěchem odešel v týdnu od soudu také londýnský Arsenal. Kanonýři chtěli zdvojnásobit počet letních koncertů na Emirates stadium na šest, aby generovali více peněz pro fotbalový tým.

Foto: Sport.cz

Budoucí vize stadiónu Realu Madrid

Článek

Plány nového stadiónu San Bernabéu zahrnují i vybudování luxusního hotelu a nákupního centra. Jenže Evropská komise nyní začala zkoumat, zda státní podpora pro tuto výstavbu není protiprávní. Dohoda mezi klubem a městem je přitom k dokončení projektu klíčová.

Projekt má na starosti německá architektonická kancelář GMP. Začít stavět se má už letos a nový stadión měl mít Real do tří let. Nové má být nejen okolí, ale celkový vzhled, střecha a například kapacita má být zvýšena na 90 tisíc míst.

Vedení Realu počítá s tím, že náklady na přestavbu pokryje z poloviny z prodeje práv na název stadiónu. Druhou část chce splatit z dluhopisů, které si koupí členové klubu. Představitelé Bílého baletu nemají v plánu brát si bankovní úvěr.

Stadión madridského klubu byl otevřen v roce 1947, prošel rekonstrukcí před mistrovstvím světa ve Španělsku v roce 1982 a pak znovu před 13 lety.

Když si Arsenal koupil Özila, další peníze prý nepotřebuje

Vedení londýnského Arsenalu se pokoušelo u vyšší instance domoci změny rozhodnutí inspektora, které jim v lednu znemožnilo zvýšit počet letních koncertů na Emirates stadium ze tří na šest. Podle Kanonýrů, kteří se tímto způsobem snažili v konkurenci miliardářů v Premier League zvýšit své příjmy, došlo při práci inspektora ke zjevnému pochybení. Soudkyně v Londýně měla ale jiný názor a tak rozhodnutí úředníka platí.

Proti navýšení počtu koncertů se postavili někteří místní občané, poukazující na zvýšený hluk a snížený komfort pro místní obyvatele během těchto akcí. Inspektor si nespokojené občany z lokality Ashburton Grove, kde nový stadión Arsenalu v minulém desetiletí vyrostl, získal především zajímavým tvrzením, kterým obhájil své rozhodnutí více koncertů nepovolit: „Pokud si Arsenal může dovolit pořídit z Realu Madrid za 43 miliónů liber hráče, jako je Mesut Özil, nevypadá to, že by klub trpěl chudobou.“

Reklama

Související témata: