Hlavní obsah

Železný muž! Španělský fotbalista se pyšní nevídanou bilancí

Úctyhodný počin má na svém kontě útočník Athletiku Bilbao Iñaki Williams. Španělský fotbalista posunul svůj vlastní rekord, neboť nechyběl ani v 224. ligovém zápase v řadě. Svému klubu v domácí soutěži naposledy scházel 17. dubna 2016, jeho série bez absence tak trvá déle než šest let a i nadále mu v této statistice La Ligy patří první pozice.

Foto: Marca

Španělský forvard Iňaki Williams nastoupil do 224. ligového zápasu v řadě.

Článek

Stále teprve sedmadvacetiletý Williams se do historie španělské nejvyšší soutěže zapsal již v říjnu loňského roku, kdy se stal hráčem s nejvyšším počtem ligových zápasů v řadě. Tehdy dokázal překonat rekord legendárního obránce Realu Sociedad Juana Larrañagu, který měl na kontě 202 po sobě jdoucích ligových startů. Pro všestranného Williamse to však nebylo zdaleka vše. Svůj úctyhodný počin dokázal v následujících letech ještě několikrát překonat.

Naposledy se mu to povedlo v rámci dvaatřicátého kola španělské nejvyšší soutěže, kdy Athletic Bilbao změřil síly s Celtou Vigo. Pro Williamse se jednalo o 224. ligový start v řadě, jeho série se tak natáhla na šest let bez absence. Zkrátka pozoruhodný počin teprve sedmadvacetiletého fotbalisty, který od svých 21 let nechyběl v jediném ligovém duelu.

„Williams má za sebou šest let hraní v každém ligovém duelu. Je to hráč snů, neskutečný počin španělského forvarda, který za celou dobu nebyl zraněn, vyloučen ani vynechán z nominace," smekl před baskickým rodákem i server Sportbible.

V historickém měřítku všech evropských soutěžích se ale nejedná o výjimečný počin, ve většině případů ale rekord drží brankáři. Jinak tomu není ani u anglické Premier League, kde rekord drží americký brankář Brad Friedel, který odehrál 310 zápasů v řadě, aniž by vynechal jediný ligový zápas. Tímto zápisem zároveň překonal předchozí rekord, který činil „pouhých" 166 zápasů.

Bundesligovým rekordem se pro změnu může pyšnit brankář Sepp Maier. Legenda mnichovského Bayernu nastoupila mezi sezonami 1966 - 1979 do všech ligových zápasů. Během třinácti sezon se tak bilance německého gólmana zastavila na čísle 442.

Reklama

Související témata: