Hlavní obsah

Lázně Bohdaneč zpět na fotbalové mapě a rovnou se Spartou a patronem Kollerem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvanáctý ročník Poháru mládeže FAČR Planeo Cupu kategorií U8-U13 bude výjimečný. Poprvé se v roli ambasadora představí legendární kanonýr Jan Koller, který už se nemůže dočkat šesti finálových turnajů. Jeden z nich se premiérově uskuteční v Lázních Bohdaneč. Velkým průlomem jsou také finálové starty dvou dívčích týmů Slavie Praha U10 a U12. Populární Dino byl také hlavní postavou losování skupin finálových turnajů.

Foto: FAČR

Erich Brabec a Jan Koller při losu Planeo Cupu.

Článek

Jan Koller dokonale vystihuje jeden ze smyslů Planeo Cupu. Střetávají se v něm týmy z vrcholu pyramidy českého fotbalu s družstvy z malých vesnic a obcí, kde se hraje fotbal především srdcem. Sám nejlepší střelec v historii národního týmu vyrůstal po přestěhování z Prahy na venkově a ve Smetanově Lhotě v jižních Čechách také s fotbalem začínal. Prostředí vesnických klubů i fotbalu na nejvyšší úrovni Ligy mistrů, mistrovství Evropy a světa tak zná jako nikdo jiný.

„Planeo Cup je jeden z největších žákovských turnajů v Evropě, kde sportuje na osmnáct tisíc dětí. Jde o turnaj, který obsáhne celou republiku od nejmenších vesniček až po největší kluby. Těším se na celkovou atmosféru finálových turnajů, kdy si to právě rozdá třeba Sparta s nějakým menším celkem. Určitě to budou duely plné emocí,“ neskrývá své nadšení Jan Koller, který je zvědavý, jak si povedou právě menší kluby jako SK Nemošice, Žďár nad Sázavou, Slovan Velvary, Cidlina Nový Bydžov, Sokol Olšany u Prostějova, TJ Přeštice, Dukla Jižní Město nebo Slavia Louňovice.

Z kvalifikací, do kterých vstoupilo více než 900 družstev, se vykrystalizovalo v každé kategorii 24 nejlepších týmů pro finálové turnaje. V nich se ve čtyřech skupinách po šesti družstvech představí nejlepší mládežnické týmy republiky ve Vysokém Mýtě (U8), Lázních Bohdaneč (U9), Kroměříži (U10), Hlučíně (U11), Uničově (U12) a Kuřimi (U13).

Foto: FAČR

Erich Brabec a Jan Koller při losu Planeo Cupu.

Krásný příběh se píše v Lázních Bohdaneč, kde se, na rozdíl od ostatních dějišť, odehraje finálový turnaj vůbec poprvé. Starší ročníky zaloví v paměti a určitě si vzpomenou, že v městečku nedaleko Pardubic se v sezoně 1995/1996 hrála jeden rok nejvyšší soutěž. Dres Atlantiku ve slavných devadesátých letech na stadionu Na Baště oblékali známí hráči jako Luboš Kubík, Marek Heinz, Marek Kulič nebo současný trenér Slovácka Martin Svědík. Po téměř třiceti letech se tak do Lázní Bohdaneč vrátí „těžké váhy“ českého fotbalu jako jsou Sparta, Baník nebo Sigma. A odměna pro kluky z Bohdanče? Los jim do základní skupiny určil právě Spartu!

Planeo Cup nese současně i název Pohár mládeže FAČR a neodmyslitelně patří mezi projekty domácí fotbalové asociace. „Je to největší klubový turnaj v České republice a při účasti více než 900 klubů velká líheň pro budoucí talenty. Možná se v budoucnu objeví i tady za námi na zdi, kde jsou fotografie všech reprezentantů, protože je to turnaj, který každým rokem přiláká hodně nových tváří a talentů,“ řekl při losování technický ředitel FAČR Erich Brabec.

Reklama

  2 : 2 Bayern - Real Madrid 2 : 2 dohráno
20240430T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Real Madrid
Bayern vs. Real Madrid
Bayern
Real Madrid
  Dortmund - PSG dnes 21 : 00
20240501T21 : 00:00+0200
Dortmund vs. PSG
Dortmund vs. PSG
Dortmund
PSG