Hlavní obsah

Dva týdny do deadlinu. Manažer reprezentace ještě není, blíží se varianta s Brabcem?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za necelé dva týdny má být jasno, kdo zaujme post manažera fotbalové reprezentace. Po odmítnutí ze strany Pavla Nedvěda se momentálně hledá nový kandidát. Postupem času se stále reálnější jeví varianta s využitím současného technického ředitele FAČR Ericha Brabce. Mluví se také o Vladimíru Šmicerovi nebo Tomáši Ujfalušim, ke konkrétním nabídkám však ještě nedošlo.

Šmíca z voleje: Záviděl jsem Spartě Křetínského! Je super, že má teď finanční jistotu i Slavia!Video: Sport.cz

 
Článek

„Nevím, jestli jsem ve hře, zatím se mnou o pozici nikdo nemluvil. Já nikam nevolám, s nikým nemluvím. Všichni mě znají a vědí, co ode mě mohou čekat. A když mě budou chtít, tak mi zavolají. Říkal jsem, že kdyby nabídka přišla, tak bych ji asi neodmítl. Kluky znám, byla by radost s nimi pracovat,“ popsal v úterý v podcastu Šmíca z voleje někdejší úspěšný reprezentant Vladimír Šmicer.

Jeho zmínil začátkem ledna také nový trenér národního mužstva Ivan Hašek, k tomu přidal Petra Čecha a Karla Poborského. „Do budoucna by bylo dobře, aby u týmu působila osobnost, která pomůže nejen jménem, ale i zkušenostmi. Jsou pro mě důležití někteří bývalí hráči, které osobně znám,“ vyřkl jasně Hašek.

„Opravdu nevím, co se na Strahově děje,“ dodal v podcastu Šmicer. V roli manažera reprezentace už krátce působil za trenéra Michala Bílka. Stál také za hnutím F-evoluce a v roce 2021 původně kandidoval proti později zvolenému předsedovi FAČR Petru Fouskovi. Nakonec se kandidatury vzdal a podpořil právě Fouska.

Jediným protikandidátem a logicky neúspěšným tehdy zůstal Karel Poborský. Další důvody, proč by případná domluva s Poborským, Šmicerem či Čechem byla z určitých úhlů pohledu složitá, jsme zmínili v tomto textu.

Objevilo se rovněž jméno někdejšího reprezentačního obránce Tomáše Ujfalušiho, který je momentálně spjat s hráčskou agenturou IFM-M pod vedením Daniela Smejkala. Na jednu stranu by mohl být erudicí a jazykovou vybaveností vhodným kandidátem, rovněž jde o „velké jméno“, které by na FAČR chtěli. Vedle toho lidem zůstává v paměti rok 2007 a reprezentační sraz okořeněný společnicemi a hláškou: „Já nic neplatil a ta částka také nesouhlasí.“ Tato věta se objevuje i na tričkách, která Ujfaluši s charitativním podtextem uvedl na trh.

Ale zpět k pozici manažera. Čím déle nebude jasno, tím pravděpodobnější bude varianta s technickým ředitelem FAČR Erichem Brabcem. Muže, jenž aktuálně na dennodenní bázi na Strahově pracuje. Možná by šlo o dočasné řešení, Brabec by pravděpodobně zastával obě funkce a tu reprezentační by si nejspíše částečně dělil s technickým vedoucím mužstva Michalem Černým.

Co to znamená? Post manažera by byl jinak koncipovaný, než jak ho vedení svazu zamýšlelo pro Pavla Nedvěda, zůstaly by pravomoci a procesy, jaké panovaly za Tomáše Pešíra. „Shodujeme se s objednávkou na ‚velké jméno‘. I za tím ale musí být pracovitost, znalost problematiky a agendy manažera. Pak je důležitá disciplína a její utužení u reprezentace,“ pravil Fousek začátkem ledna.

Trenéra a další členy realizačního týmu vybírala pětičlenná pracovní skupina. Tu společně s vedoucím Fouskem tvoří místopředsedové Jiří Šidliák a Jan Richter, člen výkonného výboru za profesionální fotbal Adolf Šádek a zmíněný Brabec. Stejná parta dostala od výkonného výboru úkol, aby našla i manažera a představila ho VV. Deadline je 30. ledna, podle Fouska asociace nebude do oficiálního představení komentovat jakékoliv spekulace a jména. A EURO v Německu startuje už v polovině června.

Reklama