Hlavní obsah

Levý o poháru: Kluby už ho berou vážně. Vyřazení bylo pro Bohemians kruté, sparťany čeká ošidná série

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plné stadiony, sedm gólů a očekávané postupy favoritů. „Skvělá reklama na pohár,“ říká o semifinálových bitvách v MOL Cupu Stanislav Levý. Ve dvaaosmdesátém vyhrál Český pohár s Bohemians a ve středu večer už svoje následovníky skoro viděl ve finále. Jenže Slavia stihla vyrovnat a v prodloužení urvala vršovické derby pro sebe. „Rozhodla šířka a kvalita kádru, slávisté mají větší možnosti než Bohemka,“ vykládá Levý. Řeč byla i o druhém semifinále mezi Spartou a Budějovicemi a o očekávaných třech derby slavných S během jednoho měsíce.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Stanislav Levý, legenda Bohemians a později dlouhouletý trenér se zkušenostmi z Německa či Polska.

Článek

Už to vypadalo, že se Bohemians můžou těšit na finále ve svém Ďolíčku, ale postup jim těsně proklouzl mezi prsty. Co museli prožívat?

Když jste takhle blízko finále a uteče vám, hodně to bolí. Pro Bohemku to byl krutý výsledek. Tím spíš, že vyrovnávací gól dostala po vypršení pětiminutového nastavení. Jasně, byly tam prodlevy kvůli ošetřování, takže na tohle se asi nikdo nemůže vymlouvat. Trenér Veselý to po zápase zhodnotil absolutně korektně, i když to pro něj a jeho tým muselo být hodně těžké.

Čím to, že Klokani byli tak blízko finále?

Předvedli naprosto organizovaný výkon a byli maximálně disciplinovaní, což Slavii dělalo problémy. Hlavně v první půli dokázali slávisty zlobit z rychlých protiútoků a nesrazilo je ani brzké vyrovnání na 1:1. Všimněte si, že Bohemians nemají top individuality, ale výborně to nahrazují silou kolektivu. Jeden maká za druhého a nikdo nic nevypustí. I proto v poháru došli tak daleko.

Trenér Bohemians Jaroslav Veselý cítil křivdu. V prodloužení už jsme hráče ždímali jak hadrVideo: Sport.cz

Zbývá liga, kterou mají Bohemians nadějně rozehranou. Zatím jsou čtvrtí, což po sezoně bude s velmi vysokou pravděpodobností znamenat vstupenku do Evropy. Sáhnou si na ni?

Přál bych jim to, držím palce. Bylo by symbolické, kdyby se vrátili do pohárů přesně 40 let po našem historickém titulu. Hodně napoví hned nedělní zápas v Olomouci, která ještě taky může myslet na čtvrté místo. Bohemka má ligu rozehranou solidně a není to náhoda, což se ukázalo i na Slavii. Ovšem ve druhé půli a v prodloužení bylo vidět, jak moc slávistům pomáhá síla lavičky. Zato Bohemians nemohli nasadit Matouška s Beranem, kteří hostují právě ze Slavie.

Jsou slávisté ve finále zaslouženě?

V celkovém kontextu zápasu ano. I když byli kousek od vyřazení, snažili se zůstat v tlaku a vyrovnat, což se jim povedlo. Šli si za tím až do konce. Bohemka směrem dopředu postupně přestávala být nebezpečná a jak jsem zmínil, Slavii zachránili žolíci. Lingr, Jurečka, Matěj Jurásek... Kdekoliv jinde by hráli v základu, slávistické možnosti jsou na české poměry výjimečné.

Asistent trenéra Jaroslav Köstl poznamenal, že velký obrat z pohárového semifinále může Slavii do závěru sezony a přetahování o titul osudově nakopnout. Souhlasíte?

Může být. Ovšem Slavia se v první řadě potřebuje vyvarovat výkyvů na hřištích soupeřů, kde poztrácela spoustu bodů. To se týká základní části ligy i nadstavby, kde zdánliví outsideři ve skupině o titul podle mě nebudou jen tak lehce odevzdávat body. I Spartu čekají ještě v základní části složité zápasy, v kterých může ztratit.

Dobře, že jste Spartu zmínil, 3. května ji doma čeká pohárové finále se Slavií.

Budějovice v semifinále působily sympatickým dojmem, hrály zodpovědně a při současné formě Sparty neměly co ztratit. Je otázkou, jak by se zápas vyvíjel, kdyby budějovický Potočný za stavu 0:0 proměnil tutovku, ale sparťané si postup pohlídali.

Je to úspěch, ale ještě je třeba tuhle práci na začátku května dokončit, ví Brian PriskeVideo: Sport.cz

Neměli to proti Dynamu až moc snadné?

Pokud proti Spartě chcete uspět, musíte její obranu dostat pod tlak a donutit ji k chybám, což se Budějovicím nedařilo. Najdou se zápasy, kdy trenér Priske není vyloženě spokojený s herním projevem Sparty, ale tým jede na vítězné vlně a hráči si na jaře hodně zvedli  sebevědomí. Utkání, v kterých dřív třeba remizovali, teď dokážou zvládat za tři body.

Celkově vyhráli už podesáté za sebou. Kdo Spartu zastaví?

Může to být kdokoliv, sparťany čeká série ošidných zápasů. Nemluvím jen o derby, ale například i o výjezdu na Slovácko nebo šlágru s Plzní, která by se měla chtít dostat z herní i výsledkové krize. Zrádné může být i poslední utkání základní části v Liberci. Euforie a jarní výsledky jsou zatím na straně Sparty a sám jsem zvědavý, jak bude její vítězná série dlouhá.

Národní pohár je v Česku popelkou, liga v očích fotbalového národa znamená víc. Mohly image MOL Cupu vylepšit právě obě semifinálové partie?

Časy se mění, pohár si získává větší renomé i popularitu. Kluby už ho berou vážně, protože pochopily, že MOL Cup pro ně může být nejrychlejší cestou do pohárů, třetí předkolo Evropské ligy není špatné. Obě semifinále měla báječnou kulisu a fotbal musel bavit.

Pohár vyvrcholí velkým finále Sparta vs. Slavia, na dobu od poloviny dubna do poloviny května se v součtu s ligou rýsují tři derby. Nebudou fanoušci přesycení?

Podle mě to bude přesně naopak, fanoušci si všechna tři derby užijí. Blíží se konec sezony a půjde o všechno. Pochopitelně ne pokaždé padne tolik gólů jako v semifinále, ale tyhle zápasy vždycky přinášejí emoce a je o čem mluvit. Nudí snad někoho španělské El Clásico nebo německé hity Bayernu s Dortmundem? Tyhle zápasy fotbal posouvají a pomáhají ho zlepšovat.

Reklama