Hlavní obsah

ANALÝZA: Favorité, černí koně a outsideři Ligy mistrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milovníci Ligy mistrů se dočkali, dnes startuje nový ročník nejprestižnější klubové fotbalové soutěže. Redakce Sport.cz si posvítila na všech 32 účastníků hlavní skupinové fáze a odhadla, kam až mohou v následující sezoně dojít.

Foto: Profimedia.cz

Manchester City je největším favoritem Ligy mistrů.

Článek

Favorité na celkové vítězství

Hledat největší aspiranty na zisk ušatého poháru není tak složité. Na jedné straně je obhájce titulu Manchester City, na druhé historicky nejúspěšnější celek soutěže Real Madrid. Co je spojuje? Mimo jiné stoprocentní bilanci po pěti kolech v domácí soutěži, papírově schůdné skupiny a nejnižší kurzy u sázkových kanceláří.

Není pochyb, že oba giganti mají ve svých řadách vynikající individuality. Zmiňme klidně jen nejlepší střelce anglické i španělské ligy. Zatímco za City opět válí zatím sedmigólový Erling Haaland, v dresu Realu exceluje předsezonní posila Jude Bellingham. Ten se prosadil už pětkrát.

Kdo dál patří mezi favority? Rozhodně dva tradiční kluby, které však na své poměry čekají na úspěch v Lize mistrů celkem dlouho. Bayern Mnichov byl ve finále naposledy v sezoně 2019/2020, čekání Barcelony je dokonce ještě o pět let delší. Španělé se však po generační obměně a s nástupem trenéra Xaviho zvedají, důkazem je domácí titul v uplynulé sezoně. Zejména v ofenzivní části vypadají Katalánci opravdu silně, všemu velí útočník Robert Lewandowski podporovaný extrémně talentovanými mladíky v čele s 19letým Gavim.

Foto: Profimedia.cz, Sport.cz

Srovnání největších favoritů Ligy mistrů.

Bayern se stal také mistrem své země, i když hlavně díky zaváhání Dortmundu v posledním kole. Trápila ho produktivita, což by však měl změnit kanonýr Harry Kane. Pro oba mančafty hrají velké zkušenosti a hlad a touha ukončit hluché roky.

Hlad a touha je také u Arsenalu, kterého jsme rovněž zařadili mezi favority soutěže. Proč? Druhý nejhodnotnější kádr na světě by měl konečně ukázat, jaký v něm dřímá potenciál. Trenér Mikel Arteta udělal s Kanonýry v posledních letech neskutečnou práci, teď před ním stojí další velká výzva v podobě konfrontace s nejlepší mužstvy Evropy. Proti Arsenalu může hrát stále relativně úzký a nezkušený kádr, který by nemusel zvládnout hrát na špičkové úrovni Ligu mistrů a zároveň Premier League.

Týmy kvalitní a číhající

Mezi největší favority nepatří, ale rozhodně se s ním musí počítat. Francouzské PSG opustili Lionel Messi nebo Neymar, na povrch vypluly spory mezi klubem a Kylianem Mbappém. To, že se vše nebude točit jen kolem tohoto tria, by mohlo Pařížanům i pomoci, vyniknout mohou další hráči, kteří byli dosud ve stínu. Nebo se naopak opět potvrdí, že PSG na tu úplně nejvyšší evropskou úroveň momentálně nemá. Zajímavé bude sledovat, jak se v novém působišti adaptují útočníci Goncalo Ramos, Randal Kolo Muani a Ousmane Dembele. Ti musí nahradit Messiho s Neymarem, jinak bude PSG problémech.

Velká očekávání mají jistě v Manchesteru United, který se do Ligy mistrů vrací po roční odmlce. Rudí ďáblové mají zkušený tým plný skvělých individualit, problémem jsou však nevyrovnané výkony a špatný start do sezony (6 bodů z 5 kol). Ze skupiny s Bayernem, Kodaní a Galatasarayem by měli postoupit, pak se uvidí.

Do druhé party zařazujeme také finalistu posledního ročníku Inter Milán a to právě s ohledem na tažení, které ukončil až ve finále Manchester City. Velkou neznámou je Atlético Madrid. Španělský celek upadl už v poslední době není se svým defenzivním stylem tak úspěšný, přesto se s ním musí pořád počítat. Důvod je jednoduchý. Skupina s Laziem, Feyenoordem a Celticem patří papírově mezi ty nejslabší, v play off už se pak může stát cokoliv. Navíc pokud Atleti skupinu vyhrají, mají daleko větší šanci, že v osmifinále nenarazí na některého z největších favoritů.

Také Lipsko vidíme vysoko, protože ukazuje vzrůstající trend a opakovaně potvrzuje, že umí hrát s těmi nejlepšími. Příkladem je vítězství v německém Superpoháru nad Bayernem, výhra nad Realem Madrid ve skupině minulého ročníku Ligy mistrů nebo remíza v úvodním osmifinále proti City (1:1). Následný debakl 0:7 spíše ukázal, v jaké pohodě byli svěřenci Pepa Guardioly.

Černí koně

Mezi černé koně řadíme trojici Newcastle, Borussia Dortmund AC Milán. Všechny tyto týmy jsou v jedné skupině ještě s PSG a postoupit tedy bude velmi složité. Komu se to ale povede, může dojít hodně daleko. Překvapit a nachytat někoho z favoritů pak mohou nelepší portugalské a nizozemské kluby. Benfica, Porto, PSV Feyenoord se shodně prezentují rychlým atraktivním fotbalem, který by mohl na mezinárodní scéně platit. Nezapomínáme samozřejmě na úřadujícího italského mistra Neapol.

Outsideři

A od koho se žádná sláva nečeká? Mez velkého vysvětlování asi můžeme uvést Kodaň, Galatasaray, Lens, Celtic, Lazio, CZ Bělehrad, Young Boys Bern, Antverpy, Šachtar Doněck, Bragu, Salzburg, Union Berlín Real Sociedad. Zbývá nám fantom Evropské ligy Sevilla. Jenže ani ta zřejmě na evropskou smetánku stačit nebude, byť překvapení někoho ze zmíněných týmů rozhodně není vyloučeno.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články