Hlavní obsah

Anglický šampión zažil nepříjemný šok. Noční můra v Lize mistrů pokračuje

Manchester/Praha

V Lize mistrů jim zkrátka není přáno. Fotbalisté Manchesteru City obhajují titul anglických šampiónů, ale hned úvodní duel nového ročníku Champions League znovu připomněl, že pro klub živený arabskými miliardami nepřestává být nejprestižnější evropská soutěž noční můrou.

Foto: Darren Staples, Reuters

Zklamaní fotbalisté Manchesteru City na Etihad Stadium, který nebyl na dulu Ligy mistrů proti lyonu vyprodán.

Článek
Fotogalerie

Jindy nezastavitelní City po mizerném výkonu překvapivě podlehli Lyonu 1:2. Přízrak dalšího rozčarování jako by se nad Etihad Stadium vznášel již od samého začátku.

Charismatický kouč Pep Guardiola musel kvůli trestu z utkání minulého ročníku proti Liverpoolu na tribunu a jeho záskok Mikel Arteta nakráčel na hřiště s jedenáctkou bez kapitána Kompanyho, kanonýra Agüera či rekordně drahé posily Mahríze, kteří začali zápas na lavičce.

Na rozdíl od Premier League nebylo tentokrát na stadiónu zdaleka plno a z prořídlých tribun se už klasicky ozýval pískot při znělce Ligy mistrů, čímž fanoušci City připomínají nesympatie směrem k UEFA, která trestá jejich klub za porušování pravidel finančního fair play.

Domácí měli od prvních minut viditelné problémy už při zakládání útoků a hosté z Francie nemilosrdně trestali. Do poločasu vedli o dva góly.

Po přestávce sice snížil Portugalec Silva, ale to bylo ze strany City vše. Jako vůbec první anglický tým tak prohráli čtyři zápasy v Lize mistrů za sebou.

Příště už to bude lepší?

Ostrovní média vesměs vysvětlují špatný výkon absencí Guardioly u postranní čáry. Exbarcelonskou legendu zkrátka trenérsky nezkušený Arteta podle jejich mínění nedokázal adekvátně zastoupit a hráče nedokázal nabudit do obvyklých obrátek.

„Realita je taková, že Pep tady nebyl a my jsme prohráli. Nemám ponětí, zda bychom vyhráli 5:0, kdyby koučoval on," odpovídal trochu podrážděně bývalý spoluhráč Tomáše Rosického z Arsenalu.

Zároveň se nechtěl vymlouvat na slabou atmosféru, která na Etihad Stadium panovala. „Tím bych náš výkon nechtěl omlouvat. Už jsme před podobnou kulisou hráli dříve a dařilo se nám. Mám rád plný dům, když fanoušci zuřivě fandí. To se nedělo, ale není to pro nás omluva," pokračoval.

„Pravdou je, že na této úrovni náš výkon zkrátka nebyl dost dobrý. Prohráli jsme hodně soubojů, za což jsme tvrdě platili. Ztráceli jsme míče v rozehrávce, z čehož oni těžili. My se ale poučíme. Příští zápas bude z naší strany úplně o něčem jiném," ujišťoval Arteta směrem k duelu se šachťarem.

Reklama