Hlavní obsah

Byl na odpis, teď je Inzaghi modlou Interu. Finále předpověděl Lukaku

Ještě na začátku dubna byl kouč Interu Milán po špatných výsledcích pod palbou, uběhlo však jen sedm týdnů a Simone Inzaghi v klubu platí za legendu. Po třinácti letech dovedl Nerazzurri do finále Ligy mistrů. Navíc přes městského rivala AC, kterého zdolal v milionářské soutěži 1:0 a 2:0. A počtvrté v tomto roce.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Interu Milán Simone Inzaghi během utkání základní skupiny Ligy mistrů v Plzni.

Článek

Byl apríl, ale letos v ten den neměli na žerty černomodří náladu. V lize právě doma opět padli. Už potřetí v řadě. „Desátá prohra v sezoně znamená, že něco nefunguje," přiznal i samotný Inzaghi, který se ocitl v ohnisku kritiky. Italská média už začala spekulovat o jeho možném nástupci.

Kouč však osudnou chvíli krátce před 47. narozeninami ustál. A Inter nyní slaví jeden z nejúspěšnějších ročníků v klubové historii. Vyhrál i italský Superpohár a za týden ho proti Fiorentině čeká finále italského.

„V každé sezoně jste nahoře i dole, ale Inzaghi má vítěznou mentalitu, a tým dokáže vrátit na správnou cestu, v tom je velmi dobrý. Poznal jsem mnoho trenérů a Inzaghi má nepochybně něco speciálního. V každé situaci dokáže zachovat klid, což je cenná vlastnost," řekl po velkém úspěchu prezident Interu Steven Zhang. Inter do finále nejprestižnější soutěže postoupil pošesté ve své historii. Ovšem teprve podruhé s italským koučem. Prvním byl v roce 1972 Giovanni Invernizzi.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Lautaro Martinez slaví s fanoušky svůj gól proti AC Milán v odvetě semifinále Ligy mistrů.

Setrvání v soutěži až do posledního utkání předpověděl už před sezonou hvězdný útočník Lukaku. „Přiznám se, že mi říkal, že je to v našich silách. A měl pravdu. Každá sezona je speciální a má svůj vlastní příběh, ale abych byl upřímný, na začátku roku jsem si uměl jen těžko představit, že bychom se až do finále Ligy mistrů dostali," prozradil Zhang.

Když Inzaghi Inter v červnu 2021 převzal, dostal od majitele úkol vrátit po desetiletém půstu černomodré barvy v Lize mistrů alespoň do vyřazovacích bojů. Vloni se to povedlo, Inter vypadl v osmifinále s Liverpoolem. „Nepočínali jsme si špatně, ale letos je to mnohem lepší. Nikdo nám nic zadarmo nedal, narazili jsme na silné soupeře a finále jsme si zasloužili," poznamenal Inzaghi. Jeho slova se musí nyní líbit v Plzni, která s Interem hrála ve skupině smrti s Bayernem Mnichov a Barcelonou, přestože doma padla 0:2 a venku 0:4.

„Možná až za pár dnů nám dojde, čeho jsme dosáhli. Na začátku soutěže to byl jen sen," uzavřel Inzaghi. A snít může dál. 10. června se v Istanbulu utká o nejcennější grál v klubovém fotbale. V cestě ale bude stát rozjetý Manchester City...

Reklama