Hlavní obsah

Expert o Spartě: Kuchta, Haraslín...to se musí dávat. Líbilo se mi mentální nastavení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako hráč získal se Spartou čtyři fotbalové tituly, jako trenér ji dovedl k vítězství v českém poháru. V úterý František Straka pozorně sledoval, jak Letenští rozehráli v Kodani první část bitvy o postup do 4. předkola Ligy mistrů. „Cíl, který si asi dali, splnili. Výsledek 0:0 je do odvety fajn, vše je otevřené," říká Straka. Upozorňuje však na neproměněné šance a zbytečné chyby, naopak vyzdvihuje gólmana Petera Vindahla i mentální nastavení hráčů.

Sestřih utkání 3. předkola fotbalové Ligy mistrů FC Kodaň - AC Sparta PrahaVideo: O2 TV Sport

 
Článek
Fotogalerie

Jak se vám Sparta líbila?

Hodně, hlavně v prvních třiceti minutách. Pak byla perioda, kdy to nebylo takové, přicházely šance Kodaně. Druhý poločas byl opět dobrý. Sparta nehrála hekticky, byla organizovaná a po mentální stránce dobře nastavená. Až závěr ukázal, že Kodaň má velice schopný mančaft s hráči z lavičky, kteří dokážou rozhodovat zápasy.

Čím si ten závěrečný tlak dánského celku vysvětlujete?

Kodaň začala hrát daleko více odvážněji. Byla to partie, kde nikdo nechtěl udělat chybu. Obrana Kodaně na mě nepůsobila moc dobře, tam mají slabinu. Naopak se ukázalo, že disponují schopnými hráči v útoku. To je varování. Kodaň ukázala, že má lavičku velice silnou, u Sparty to po vystřídání nebylo takové.

Výbornými zákroky zachránil remízu gólman Vindahl.

Chtěl bych ho vyzdvihnout. Tým neskutečně podržel. Když děláte hráče ze zahraničí, je základem, aby byl nadstandardním a v případě gólmanů dokázal v rozhodujících momentech podržet. To se v úterý v Dánsku stalo.

Ale také Sparta měla hlavně v první půli velké šance, viďte?

Lukáš Haraslín, Honza Kuchta...Jestli Sparta bude chtít jít dál, takové šance musí dávat. Je to obrovská škoda. U Haraslína mě o překvapuje, byl v posledních zápasech tím snajprem, který ukazoval, jaký má finišink. Jak je pro Spartu platný a v zakončení v pohodě. Tady mi připadalo, že se lekl, když se do šance dostal. U Kuchty to chtělo mířit asi kolem hlavy brankáře.

Co očekáváte od úterní odvety?

Sparta spokojená, jen dvě břevna nastřelená břevna Kodaně jsou varováním. Vše je dobře rozehrané a Pražanům věřím. Fanoušci udělají na Letné vše pro to, aby Sparta odvetu zvládla. Určitě se dá něco kriticky vytknout, to si mezi sebou hráči a trenéři vyříkají.

Změnil byste něco?

Je potřeba vyvarovat se chyb. Hlavně v rozehrávce, kde se nesmí stát, že se soupeř lacino dostává do šancí. Pak určitě koncovku, tam musí kluci zabrat. Od toho se bude vše vyvíjet, jinak bych nic neměnil. Zvolená taktika byla dobrá a velice precizní, stejně tak nastavení v hlavách. Sparta se musí naučit hrát klidně, kombinačně, unavit protihráče. Ne zbytečně nakopávat dlouhé balony. Na disciplíně a trpělivost bych to znovu postavil. Věřím, že zůstane nastavený trend, že se dá hrát s kýmkoliv.

Reklama