Hlavní obsah

GLOSA: Guardiola vstoupil definitivně mezi nesmrtelné!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedm let velí lavičce Manchesteru City, v sobotu večer dovedl trenér Pep Guardiola anglický klub k premiérovému triumfu v Lize mistrů. Po vítězném finále s Interem Milán, které rozhodl gól španělského reprezentanta Rodriho, křepčil 52letý kouč na Olympijském stadionu v Istanbulu se zlatou medailí na krku.

Foto: Sport.cz s využitm Reuters/Matthew Childs

GLOSA: Guardiola vstoupil definitivně mezi nesmrtelné!

Článek

V posledních letech se fotbaloví experti přeli, jestli je Guardiola vzhledem k desítkám trofejí, které dobyl s Barcelonou, Bayernem a Manchesterem City, nejlepším koučem všech dob nebo mu tento titul nepřísluší. Ti druzí měli v rukách jasný argument: Ligu mistrů vyhrál Guardiola sice dvakrát, ale tehdejší Barcelona byla výjimečným týmem v čele s Messim, Xavim a Iniestou. A že s takovými hráči by vyhrál každý druhý trenér. Po sobotě však i oni musejí připustit, že se Guardiola zařadil mezi nesmrtelné.

Kdo chce pochybovat o Španělově výjimečnosti, tady jsou čísla. Guardiola se stal prvním koučem, jenž vyhrál treble (liga, domácí pohár, Liga mistrů) se dvěma kluby (předtím s Barcelonou v sezoně 2008/2009). Trumfnul tedy i legendárního trenéra Manchesteru United sira Alexe Fergusona. S Citizens vyhrál mimo jiné 5x Premier League, s Bayernem 3x bundesligu, stejně tak s Barcelonou La Ligu. S Citizens získal za sedm let už 12 trofejí. Finálový triumf v Istanbulu byl pro Guardiolu jubilejní 300. výhrou na lavičce Manchesteru City z celkových 413 zápasů.

Během sobotního večera navíc definitivně smazal nálepku, že doposud vyhrál Champions League „jen" s nejlepším týmem v historii fotbalu. Výkon City tentokrát nebyl precizní, jako bývá obvykle. Vzhledem k bolestné prohře před dvěma lety s Chelsea v „covidovém" finále v Lisabonu, padla i na tým plný světových hráčů nervozita. Rozpustil ji lehce až gól zlatý Rodriho. Guardiolovo mužstvo urvalo trofej spíš silou vůle. Ale na to se historie ptát nebude.

„Guardiola je nejlepší trenér. Je to inovátor, mění pohled na fotbal. Vylepší každého hráče, který má ochotu s ním pracovat. Triumf v Istanbulu ho definitivně poslal mezi nesmrtelné," řekl bývalý anglický obránce Jonathan Woodgate. Toto lze jen podepsat.

Reklama