Hlavní obsah

Haaland sestřelil bývalé parťáky. Neuhlídali mě, řekl a slyšel přirovnání k Ibrahimovicovi či Cruyffovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než osmdesát minut byl dobře strážen, jenže šest minut před koncem vystřihl moment, kterým rozhodl a který nyní fotbalový svět glorifikuje. Norský bombarďák Erling Haaland zařídil parádním akrobatickým volejem Manchesteru City výhru 2:1 nad Borussií Dortmund v Lize mistrů. „Nezastavili mě, skóroval jsem,“ glosoval střet s bývalými parťáky blonďatý útočník. Létají o něm přirovnání ke Zlatanu Ibrahimovicovi či Johanu Cruyffovi.

Foto: Carl Recine, Reuters

Útočník Manchesteru City Erling Braut Haaland dává v akrobatické pozici gól proti Dortmundu.

Článek

Už před zápasem šlo o nejzajímavější příběh a jeho průběh mu dal až neuvěřitelnou pointu. Erling Haaland nastoupil za Manchester City proti Dortmundu, z něhož se v létě do Anglie za v přepočtu 1,8 miliardy korun stěhoval. A duel na Etihad Stadium rozčísl vítěznou a úžasnou trefou na 2:1 v 84. minutě.

Joao Cancelo nacentroval šajtlí, zdálo se, že míč je dlouhý. Pro norského šutéra však nebyl. Haaland vyskočil, natáhl nohu a v akrobatické pozici nasměroval balon do sítě. Nekřepčil, jasným gestem se hned Borussii omlouval.

„Centr od Cancela byl krásný. Je to pro nás důležité vítězství. V závěru utkání jsme ukázali, kdo jsme. Jsem pyšný na to, jak jsme hráli posledních pětadvacet minut," pověděl pro BT Sport Haaland.

Ačkoliv City dlouho nehráli tak, jak si představovali, fantastický gól Haalanda vše přebil. „Jen Zlatan Ibrahimovic dává takové góly," kývl uznale hlavou bývalý anglický obránce Rio Ferdinand. „Každý jiný hráč by do toho šel pravačkou, ale Haaland levačkou. Těžko se to popisuje. Musel být aspoň osm stop nad zemí, když se dotkl míče. Úžasné zakončení," vychrlil ze sebe pro BBC bývalý anglický útočník Dion Dublin.

Unést se nechal i kouč Citizens Pep Guardiola. „Pamatuji si, že kdysi dávno dal v Barceloně docela podobný gól Johan Cruyff Atlétiku Madrid. Je hezké, že ho Erling napodobil," culil se španělský stratég. „Vybavuji si i svého kamaráda Ibrahimovice, který je schopný dát nohu skoro až na střechu. Erling je v tomhle podobný," dodal Guardiola.

Haaland si setkání s výpravou, jejímž členem do léta byl, užil. „Každého bylo dobré vidět. Ale nezastavili mě, skóroval jsem. Ovšem Dortmund hrál výborně. Bylo mi jasné, že se mi budou soupeři po celou dobu věnovat, protože Edin (Teržič, trenér Dortmundu) mě dobře zná," prohlásil dvaadvacetiletý střelec.

Hosté už z něj takovou radost neměli. „Ukázal svoje kvality. Není vždy ve hře, jenže pak mu dáte kousek čuchnout a on umí dát gól," povzdechl si záložník Dortmundu Jude Bellingham. „Všichni jsme byli za míčem, tam, kde jsme být měli. Ale nikdo nezavřel zadní tyč a Erling je prostě Erling," přidal obránce Borussie Mats Hummels.

Urostlý Seveřan tak znovu vylepšil své báječné statistiky. Co říkají? Že má 26 gólů v 21 zápasech Ligy mistrů nebo že vstřelil za Manchester City už 13 branek v 8 soutěžních zápasech. Haaland je prostě gólová mašina.

Reklama