Hlavní obsah

Malou výhodu máme, věří plzeňský kouč Guľa. Ale pozor, Alkmaar stále cítí křivdu, varuje Sadílek

Plzeň
Aktualizováno

Jistou mikrovýhodu fotbalová Plzeň v kvalifikaci o Ligu mistrů mít bude. Český vicemistr by měl být přece jen rozehranější než nizozemský AZ Alkmaar, na jehož stadionu pro sedmnáct diváků se kvalifikační konfrontace odehraje. „Naše rozehranost stejně jako způsob, jakým chlapci museli pracovat v natlačeném závěru minulé sezony, to by skutečně mikrovýhodu mohlo představovat, přitakával po nyonském losování trenér Viktorie Adrian Guľa.

Foto: Sport.cz

Plzeňský Ondřej Mihálik oblékal barvy Alkmaaru.

Článek

V zemi tulipánů skončila tamní nejvyšší fotbalová soutěž už 1. března pětadvacátým kolem a zbývajících devět ligových dějství se vzhledem ke koronavirové pandemii nedohrávalo. I proto musel vzít Alkmaar za vděk druhým místem, k němuž ho odsoudilo horší skóre, než měl Ajax, který byl vyhlášen mistrem. Přitom oba týmy měly na kontě shodný počet 56 bodů.

I nový ligový ročník začne v Nizozemsku později než v Čechách. Startuje tam prvním kolem 12. září, kdy Alkmaar nastoupí v Utrechtu, zatímco v Čechách je první podzimní kolo plánováno na 22., res. 23. srpna.

„Informací budeme mít dostatek. Pro nás je důležité, abychom je dokázali přenést na hřiště do konkrétního zápasu," ví trenér Adrian Guľa, že konfrontace s Alkmaarem nebude jednoduchá. Zvláště když se letos hraje jen na jeden zápas, k němuž navíc pojede jeho tým do Alkmaaru, města pár desítek kilometrů severně od Amsterdamu.

„Je to velká výzva, pro postup však musíme udělat maximum, to všichni v klubu cítíme," netají na klubových stránkách trenér, podle něhož by venkovní střetnutí nemělo být pro jeho svěřence zase až tak velkým handicapem.

Foto: fcviktoria.cz

Trenér Adrian Guľa.

"Od samého počátku našeho působení v Plzni pracujeme na mentalitě hráčů. To abychom byli silní bez ohledu na to, zda jde o zápas ligový, přátelský nebo pohárový, jestli ho hrajeme doma nebo venku. Teď přichází chvíle, kdy to budeme chtít zúročit a postoupit do dalšího kola, abychom splnili jeden z klubových cílů pro nastávající sezonu," uvědomuje si Guľa, jak moc je pro Plzeň důležitý úspěch v kvalifikačním předkole.

"Zvláště poté, co jsmě loni o Evropu přišli," připomíná kapitán plzeňské Viktorie Jakub Brabec kvalifikační nezdar s Olympiakosem Pireus.

"Jsem na tuto konfrontaci zvědavý, protože se potkají dva technické týmy, které chtějí dominovat na míči a vyznávají podobný útočný styl hry. AZ stále cítí křivdu, že nebylo vyhlášeno mistrem ligy před Ajaxem, protože mělo v nedohrané sezóně stejný počet bodů a skončilo druhé pouze kvůli horšímu skóre. Plzeň má podle mého zkušenější tým a menší výhodu v tom, že se bude hrát bez diváků. Nicméně za Alkmaar nastupuje spoustu mladých hráčů s velkou budoucností, kteří se budou chtít ukázat. Bude to atraktivní zápas, a pokud to půjde, určitě ho budu sledovat," je na měření sil mezi Alkmaarem a Plzní natěšený český legionář ve službách Eindhovenu Michal Sadílek.

Ondřej Mihálik za Alkamaar hrál, pak ovšem přišel do Plzně na hostování, které se v červnu proměnilo v přestup. Proto bude pro trenéry Viktorie jedním z hlavních zdrojů informací.

„Jednou věcí je samozřejmě video, druhou jsou detaily třeba z kabiny a podobně, které jsou rovněž důležité. Ondrovy informace určitě využijeme," potvrdil trenér.

„Čeká nás mladý a dravý soupeř, který nepodcení absolutně žádnou situaci," referoval Mihálik.

„Jeho hra je založená na fyzické kondici, všichni navíc hodně běhají. Nebude to určitě jednoduché, ale který soupeř v Lize mistrů je jednoduchý? Pokud budou potřebiovat trenéři jakoukoli informaci, rád posloužím. Sestava Alkmaaru se od mého odchodu moc nezměnila, jsou v ní jen dvě tři změny, " dodával.

Kapitán Viktorie Jakub Brabec má už teď jasno. „Už od začátku přípravy se soustředíme na to, že to přijde. Musíme do toho dát všechno, prostě chceme postoupit a hrát poháry."

Reklama

Související témata: