Hlavní obsah

Mourinho: Historii a trofeje si za peníze nekoupíte, rýpl si kouč Realu do Manchesteru City

Madrid/ Praha

Nejstarší proti nejbohatšímu klubu světa, nejambicióznější trenér proti možná ještě ambicióznějšímu... Takový prolog nabídne Liga mistrů dnes večer (20.45, TV Prima Cool) na madridském San Bernabeu, kde se utká domácí Real vedený José Mourinehm s anglickým mistrem Manchesterem City, na jehož lavičku usedne Roberto Mancini. „Je to fantastický okamžik pro každý klub hrát proti Realu. Už sto let píše historii fotbalu a vyhrál naprosto všechno," připomínal italský kouč ve službách Citizens svým hráčům, jak těžký úkol je čeká.

Foto: Marcelo Del Pozo, Reuters

Cristiano Ronaldo se v sobotním zápase se Sevillou nepředvedl, za ním naštvaný kouč Jose Mourinho.

Článek

Největší šlágr mezi úterními zahajovacími zápasy Champions League má navíc ještě jeden pikantní náboj. Právě Mourinho to byl, kdo vystřídal před čtyřmi lety Manciniho v Interu Milán, aby s ním dokráčel k triumfu v Lize mistrů. I to italskému trenérovi před dnešním večerním soubojem klubových gigantů všichni připomínají. O to větší je Manciniho touha uspět.

Mancini: Real není jen Ronaldo

„A my uspět chceme, protože v naší mentalitě není hrát na remízu. Chceme vítězit, ať je to kdekoli," reagoval na zmíněné narážky Mancini, jedním dechem však přidával: „Bude to ovšem ohromně těžké, protože Real nemá jen Cristiana Ronalda, který je společně s Messim nejlepším fotbalistou na světě, ale i dalších osmnáct top hráčů."

Svému týmu však věří. Loni si Ligu mistrů ozkoušel, letos se chce dostat rozhodně dál, než při loňském putování, kdy skončil už ve skupině. „Mých čtyřiadvacet hráčů už má s Champions League zkušenosti, protože poznalo atmosféru, kterou tato soutěž přináší. Máme v plánu zisk deseti bodů, které by měly postačit na postup ze základní skupiny," hlásil Mancini už v Madridu, kde by chtěl s jejich střádáním začít.

Starosti mu ovšem dělá zdravotní stav Argentince Agüera, který laboruje už delší dobu se zhmožděným pravým kolenem a teprve v pátek začal s mužstvem trénovat. Do Madridu však přiletěl a večer by se mohl na San Bernabeu objevit.

Krize Realu nic neznamená

Krize, v níž se Real v úvodu nové sezóny zmítá, podle Manciniho před vzájemným soubojem nic neznamená a šance jeho týmu na bodový zisk rozhodně neumocňuje.

„Zápasy Ligy mistrů jsou něco úplně jiného než domácí soutěž. Nemluvě o tom, že my ještě pořád nejsme na takové úrovni, jako je Real. Ale právě proto bude pro můj tým a každého hráče večerní konfrontace jednou velkou výzvou," odmítal názory, že jeho Citizens budou nastupovat jako favorité.

Mourinho: Citizens vytvořili, aby Ligu mistrů vyhráli

Kouč madridského Realu José Mourinho sentence svého italského kolegy glosoval podle svých zvyklostí. Sarkasticky, štiplavě, jedovatě... „Citizens vytvořili k tomu, aby vyhráli Ligu mistrů. Jsou ale věci, které si za peníze nikdy nekoupíte - historii a trofeje," pravil před vzájemnou konfrontací. „Jestliže Real vyhrál Ligu mistrů devětkrát a já sám dvakrát, nezbývá než říci: Díky bohu!"

Samozřejmě že velký „Mou" má hlavu plnou starostí, neboť jeho „Bílý balet" se v úvodu sezóny neskutečně trápí. Na úvod sice vyhrál španělský Superpohár, v němž měl navrch nad Barcelonou, jenže pak jako když utne. V lize vyhrál jediný zápas, ve čtyřech kolech nasbíral pouhé čtyři body a v tabulce figuruje až na dvanáctém místě. Po sobotní prohře v Seville byl Mourinho tak rozezlen, že se tvrdě opřel do hráčů, které jindy vytrvale brání.

"Dva jsem vystřídal už o přestávce, jenže pět dalších na tom bylo stejně. Nedávají do zápasů všechno, fotbal pro ně není prioritou. Jenže to je moje zodpovědnost, já jsem trenér," glosoval nevydařený vstup do ligové soutěže.

I on je ale přesvědčen, že v úvodním duelu Ligy mistrů se představí úplně jiný Real. Mourinho se totiž nijak netají touhou vyhrát nejprestižnější a nejlukrativnější soutěž s třetím klubem, což se zatím žádnému trenérovi nepovedlo. On už to svedl s Portem a Interem Milán, nyní je na řadě „Bílý balet".

Program úterních zápasů 1. kola Ligy mistrů:
Skupina A: Dinamo Záhřeb - FC Porto, Paris St. Germain - Dynamo Kyjev
Skupina B: Olympiakos Pireus - Schalke 04, Montpellier - Arsenal Londýn (Rosický - zraněný)
Skupina C: AC Milán - Anderlecht Brusel, Málaga - Zenit Petrohrad
Skupina D: Real Madrid - Manchester City (Prima Cool), Dortmund - Ajax Amsterdam
Všechny zápasy začínají shodně ve 20.45, utkání Real Madrid - Manchester City vysílá přímým přenosem TV Prima Cool.

Reklama

Související témata:
  Bayern - Real Madrid dnes 21 : 00
20240430T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Real Madrid
Bayern vs. Real Madrid
Bayern
Real Madrid