Hlavní obsah

Nedovolte jim dýchat, zněl pokyn. A Chelsea utnula osmifinálovou bídu

Praha

Píše historii Chelsea! Během osmi zápasů, kdy mužstvo vedl, inkasoval klub z Londýna jen dvě branky. Naposledy tým trenéra Thomase Tuchela vynuloval ofenzivu madridského Atletika během úterní noci v úvodním dějství osmifinále Ligy mistrů. A protože francouzský kanonýr Giroud ve službách klubu ze Stamford Bridge vystřihl efektní nůžky, sedmačtyřicetiletý trenér po utkání doslova zářil.

Sestřih osmifinálového zápasu Ligy mistrů Atlético Madrid - ChelseaVideo: O2 TV Sport

 
Článek

„Fantastický výsledek. Vážně fantastický, stejně jako gól, který jsme vstřelili. A hlavně naprosto zasloužené vítězství," připomínal Tuchel, že jeho družina úvodní osmifinále naprosto ovládla.

Přitom před zápasem mohla londýnský klub strašit bídná statistika. Chelsea totiž v úterní noci zlomila bídnou sérii v Lize mistrů. Od postupu do čtvrtfinále v roce 2014 následně vypadla v osmifinále čtyřikrát v řadě a nevyhrála žádné z osmi utkání!

Po mimořádném vystoupení má však nakročeno do osmifinále. Co bylo klíčem k úspěchu?

Plán? Dominance na polovině soupeře

„Plán zněl dominovat na polovině soupeře. A být maximálně koncentrovaní, abychom neudělali chyby a nenabídli soupeři brejkové situace, které skvěle zvládá," vysvětloval Tuchel, jehož tým měl balon v moci 63 procent zápasu hraného v Bukurešti. Restrikce mezi Španělskou a Velkou Británií způsobenou pandemií koronaviru neumožnily odehrát zápas v Madridu.

Foto: Octav Ganea, Reuters

Fotbalisté Chelsea se radují z vítězství nad Atlétikem Madrid

„Bylo nám jasné, že budou bránit s osmi či devíti lidmi před pokutovými územím," připustil Tuchel, že totální defenzivu Atletika očekával. „Ale že budou bránit tak moc a téměř bez ofenzivní snahy, nás přeci jen překvapilo," říkal Marcos Alonso, španělský obránce ve službách Chelsea.

„Proto bylo nutné hrát s vysokou intenzitou. A zvládli jsme to bravurně. Vůbec jsme nedovolili soupeři dýchat, myslet na protiútoky. Vítězství představuje obrovskou odměnu, protože pokořit obranu Atletika je jedna z největších výzev," připustil Tuchel, jehož tým se však v odvetě bude muset obejít kvůli karetnímu trestu bez Jorginha a Mounta.

Atlético, proslulé fantastickou defenzivou, inkasovalo alespoň jeden gól v každém z posledních osmi zápasů. Ve španělské nejvyšší soutěže sice dál vládne, ovšem aktuálně neprožívá dobré období. „Nejsme v ideálním rozpoložení. Ale musíme myslet pozitivně. Jsem přesvědčený, že jsme schopní vývoj osmifinále v odvetě otočit," pronesl Jan Oblak, brankář Atletika, jehoý spoluhráči nedokázali za celý zápas vystřelit ani jednou mezi tyče!

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Brankář Atlétika Madrid Jan Oblak v zápase Ligy mistrů proti Chelsea

„Atlético nevědělo, jestli chce útočit nebo bránit. Jeho hra vůbec nedávala smysl," kritizuje tým španěslký deník El Mundo. „Předvedli svoji klasiku. Jedenáct hráčů za balonem, brání střed pole, hlídají osobně tvůrce hry soupeře. Ale spravedlnosti bylo dosaženo," komentoval duel anglický Daily Mail.

Ale Diego Simeone, trenér madridského týmu, zůstal klidný. Alespoň navenek. „Potřebovali jsme trochu lépe držet balon. Ale celkově mám pocit, že jsme hru dobře kontrolovali. Gólové příležitosti prakticky neexistovaly. V defenzivě jsme pracovali skvěle, " tvrdil Simeone. „Není třeba se před odvetou strachovat," prohlásil sebevědomě.

Reklama

Související témata: