Hlavní obsah

Plzeň zbožně vyhlíží Vídeň nebo Maribor, zato do dalekého Kazachstánu se Vrbovi a spol. ani trochu nechce

Plzeň

Všechno hraje Plzeňákům do karet, Ligu mistrů už mají na dosah. Původně neměli být fotbalisté Viktorie pro los play off nasazeni, ale po vypadnutí Borisova a Nikósie se mezi nasazené bezpečně posunuli. Po hravém postupu přes estonský Nõmme Kalju si tak Horváth a spol. mohou vybírat, koho by jim páteční los měl pro závěrečné předkolo nejspíš přidělit.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňákům je hej, Liga mistrů je blízko...

Článek

Ať už narazí na kohokoliv z pětice potenciálních soupeřů, budou fotbalisté Plzně favoritem. Mohou se pochlubit pohárovým koeficientem 28,745, zatímco třeba kazašský Šachťor Karaganda jen 2,941.

Samotné nasazení však ještě o postupu nerozhoduje, taková Sparta by po blamáží se švédským Häckenem mohla vyprávět... Také v předkolech Ligy mistrů se letos zrodilo překvapení hned několik. Zkušený Borisov vyhučel hned na začátku s exotickou Kargandou. Maribor si pak počíhal na Nikósii a nečekal se ani postup bulharského Razgradu přes Partizan Bělehrad.

A kdo se tedy Plzni nabízí?

Austria Vídeň (Rakousko, koeficient 16,575)

Hratelný soupeř a pohodlné cestování, co chtít víc!? Je sice pravda, že tým s českým legionářem Tomášem Junem získal rakouský titul na úkor zazobaného Salcburku, ve třetím předkole se však nečekaně natrápil se soupeřem z Islandu. A rakouský fotbal přece jen u českých klubů žádnou hrůzu nebudí.

"Víme, koho chceme dostat. Pro nás i pro fanoušky je ideální Rakousko," prozradil útočník Stanislav Tecl. "Nejlepší je Vídeň," přitakával obránce Václav Procházka.

"Ideální soupeř z pohledu fanoušků. Do Vídně není dlouhá cesta, a tak by za námi určitě dorazilo mnoho příznivců a měli bychom velkou podporu. Navíc jde o protivníka, který je přijatelný i ze sportovního hlediska," přemítal kapitán Pavel Horváth. "Celé město si přeje Austrii Vídeň a já mám stejné přání. Pro lidi jde o velmi dobrou destinaci," říkal obránce Marián Čišovský.

"Kvůli fanouškům by Austria byla ideální. Přijeli by nás určitě povzbudit velkém počtu," souhlasil trenér Pavel Vrba.

Legia Varšava (Polsko, 13,650)

Peníze v polských klubech jsou a Legii dokázal v minulé sezóně domácí soutěže konkurovat jen druhý Lech Poznaň. Velšský tým The New Saints nebyl pro Legii ve druhém předkole velkou překážkou, s norským Molde se ve třetím natrápila už více. Varšavský sok je nicméně jednou z méně příjemných variant.

NK Maribor (Slovinsko, 9,941)

Pozor na ně, Slovinci nejdřív vyřadili maltskou Birkirkaru, ale pak hlavně nasazený APOEL Nikósia. O Mariboru však platí to samé, co o Austrii - hratelný a blízký soupeř. Před čtyřmi lety na něj v play off Evropské ligy narazila Sparta, venku nejdřív vyhrála 2:0 a v domácí odvetě 1:0. Rozhodně by si na něj věřila také Plzeň!

"I Maribor bych kvůli našim fanouškům bral. Není daleko, spousta plzeňských diváků by jela za námi a měli bychom na stadionu podporu. Ale ono není mezi nabízejícími se soupeři přílišných výkonnostních rozdílů. Jen do Kazachstánu je cesta dlouhá a složitá," dumal plzeňský kouč Pavel Vrba po postupu pře¨s estonském Kalju a před pátečním losem ve švýcarském Nyonu.

Ludogorec Razgrad (Bulharsko, 3,450)

Letos se stal podruhé mistrem bulharské ligy. Ve druhém předkole vyřadil Slovan Bratislava a ve třetím dvakrát porazil Partizan Bělehrad. Bulharská reprezentace je v kvalifikaci MS 2014 před českým nároďákem. Původní význam názvu města Razgrad znamená ‚divoký prales', nejen proto by však byl Ludogorec trochu ošemetnou volbou.

Šachťor Karaganda (Kazachstán, 2,941)

Běloruský Borisov je v Lize mistrů jako doma, utkal se v ní ostatně i s Plzní. Jenže Karaganda ho hned ve druhém předkole nachytala a favorit se poroučel, pak Kazaši vyřadili albánský tým Skënderbeu Korcë. Do Kazachstánu je daleko, tam by Plzeňáci cestovat nechtěli. Zdá se, že čím níže v losovacím koši postupujeme, tím nepříjemnější soupeř se tam skrývá...

"Asijského soupeře si přejeme asi nejméně. Nechceme cestovat čtyři a půl tisíce kilometrů, Liberec se přesvědčil, jak složité a náročné to je," potvrdil trenér Pavel Vrba.

"Do Kazachstánu bych skutečně nerad," procedil mezi zuby i Horváth.

"Při představě dlouhého cestování a mnoha hodin v letadle bych si Karagandu klidně odpustil, ale je třeba vidět, že pokud chceme hrát Ligu mistrů, je třeba zvládnout kohokoliv z pěti daných soupeřů," dumal Čišovský.

Reklama

Související témata: