Hlavní obsah

Plzeňský bod zlomu! Vyjde Šádkovi sázka na jednu kartu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Buď anebo. Fotbalová Plzeň stojí před nejdůležitějším dvojzápasem ve své novodobé historii. Majitel klubu Adolf Šádek vsadil po mistrovské sezoně všechno na jednu kartu. A sice na postup do některého z evropských pohárů, který by vygeneroval desítky (ideálně stovky) milionů korun a Viktoria se finančně nadechla.

Foto: FCVP

Majitel Viktorie Plzeň Adolf Šádek.

Článek

Ačkoli stále nenašel nového investora, nezbavil se Šádek v létě dobrovolně žádného z klíčových mužů. Naopak přivedl osm posil, s některými hráči prodloužil smlouvy. Vyjde mu risk? Jasno bude 26. července večer, po domácí odvetě s HJK Helsinky v rámci 2. předkola Ligy mistrů, které oba týmy rozehrají tuto středu. Pokud přes finského šampiona Plzeň přejde, bude mít jistotu účasti minimálně v základní skupině Konferenční ligy. Pokud se jí však počtvrté v řadě nebude Evropa týkat, může spadnout do pořádných problémů.

„Plzeň je v nejtěžší situaci, co se týká financí, od doby, kdy do ní přišel Pavel Horváth a další kluci a získávala tituly. Hráči vědí, o co jde. Může jim to na jednu stranu svazovat nohy, ale zase hrají o svoji budoucnost, což může být naopak motivační prvek. Budou táhnout za jeden provaz včetně kouče. V mistrovské sezoně se ukázalo, že tohle v Plzni funguje," řekl bývalý reprezentační stoper Milan Fukal.

„Tři roky jsme nebyli v Evropě, což je pro Plzeň dlouhá doba. Za každou cenu musíme postoupit do skupiny, to je jasný cíl celé sezony. Když nezvládneme tenhle dvojzápas, možná nejdůležitější v sezoně, můžeme nás to hodit do krize," prohlásil před úterním odletem do Helsinek záložník Jan Kopic.

V jakém rozpoložení a formě český mistr před střety s Helsinkami je, a jak do týmu zapadly nové tváře? Nedávné soustředění v rakouském Westendorfu Viktorii výsledkově nevyšlo (bezbrankové remízy s Botosani a Besiktasem, prohra se St. Truidenem). Herně pak druhý duel se St. Truidenem. Proti belgickému mužstvu Bílek postavil sestavu plnou nových hráčů, kteří dohromady neladili. Když proti Besiktasi nasadil prověřená jména, bylo to jiné kafe.

„Utkání se St. Truidenem nám ukázalo, že asi nepůjdeme cestou velkých změn v základní sestavě. Pět nových hráčů už se v ní neobjeví, musíme je zapracovávat postupně. Všichni, kteří přišli, mají svoji kvalitu. Chce to ale čas," naznačil jasně Bílek, že experimentovat ohledně základní sestavy nehodlá.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Plzeňský Ondřej Mihálik (vlevo) oslavuje s Matejem Trusou gól vstřelený Slovanu Bratislava.

Jenže dva borce z mistrovské party musí oželet a nahradit. Prioritou pro Viktorii bylo udržet obránce Eduarda Santose, který s kapitánem Hejdou vytvořil na jaře nejlepší stoperskou dvojici v české lize. Jenže se musela sklonit před nabídkou Slavie, 24letý Brazilec už obléká sešívaný dres.

Z mistrovské sestavy ztratil Bílek navíc nejlepšího střelce uplynulého ligového ročníku Jeana Davida-Beauguela. Tento odchod byl však očekávaný, francouzský útočník ho avizoval s předstihem několika měsíců. Naopak se podařilo udržet záložníka Jana Sýkoru, jehož hostování z Lechu Poznaň se změnilo v přestup.

„S Bogym (Beauguelem) odešlo devatenáct gólů. Navíc je připravoval jiným, byl platný i v mezihře. Je pryč, musíme se s tím popasovat. Stejně tak se ztrátou Eduarda Santose. Na pozici stopera máme ale hodně na výběr, tam si poradíme," podotkl Bílek, který se bude opírat o osu Staněk - Hejda - Kalvach - Mosquera - Chorý. S tím, že místo po Santosovi zaujme Pernica, díru po Beauguelovi pak Chorý.

Nicméně mementem je nízká produktivita, v Rakousku dala Plzeň ve třech duelech jediný gól. Pokud proti Helsinkám produktivitu nevylepší, sázka Šádka na jednu kartu (pohárovou) bude ohrožena...

Reklama

Související témata: