Hlavní obsah

Postup Sparty přes Rapid čekají bookmakeři i většina sázkařů

Praha

Ostrý start. Fotbalová Sparta začíná útok na postup do základní skupiny Ligy mistrů. Los pro 2. předkolo byl poměrně příznivý. Letenští se v úterý večer v úvodním duelu představí ve Vídni proti Rapidu, ve hře přitom byl třeba turecký Galatasaray Istanbul nebo dánský Midtjylland, jehož souboj se Slavií mají fanoušci ještě v živé paměti. Pražané se v posledních letech na evropské půdě trápí, Rakušané jsou nicméně hratelným soupeřem. Na postup Sparty do dalšího kola bookmakeři nasadili kurz 1,67:1, zatímco na Rapid se sází v poměru 2,2:1.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Pavelka ze Sparty během přípravného utkání s Líšní.

Článek

Fotbalová Sparta od sezony 2016/17, kdy vyhrála základní skupinu Evropské ligy, na mezinárodní scéně pokaždé shořela na prvním soupeři. Nad její síly byl Trabzonspor, Crvena Zvezda Bělehrad i průměrná Subotica. Otočí Pražané nepříznivou bilanci ve 2. předkole Ligy mistrů proti Rapidu Vídeň? Kurzové předpoklady bookmakerů jsou pro Spartu příznivé.

„Na výhru v úvodním zápase ve Vídni je mírným favoritem domácí Rapid, ale z pohledu dvojzápasu celkem přesvědčivě podle nás vede Sparta," říká Petr Urbanec, bookmaker Tipsportu.

Jeho slova stvrzují i sázkaři, když jich 80 % sází na postup sparťanů. „Spartu trápila především nejistota v obraně. To se změnilo. Posílila místo levého beka (Casper Höjer), kde měla dlouhodobě problémy. Stoperská dvojice Hancko – Čelůstka už působí mnohem spolehlivěji než na začátku minulé sezony. Navíc je uzdravený Štetina, který hrál před zraněním výborně. V ofenzivě má trenér Vrbova na výběr ideální mix talentované ‚mládeže' a zkušených harcovníků," argumentuje Urbanec, jehož kancelář nabídne zápas na svých stránkách na TV Tipsport v přímém přenosu.

Nicméně Rapid nemohou Pražané podcenit. Historicky nejlepší rakouský klub skončil v lize druhý za suverénním Salcburkem a bude mít výhodu domácího prostředí. Na stadion Ernsta Happela by mělo dorazit přes 20 tisíc výhradně domácích příznivců.

Rapid v přípravě ani jednou neprohrál

„Sparta má za sebou poměrně vydařenou přípravu, navzdory tomu, že se jí opět nevyhýbají zranění, zároveň reprezentanti do procesu naskakovali postupně, což nikdy není ideální. Z výsledků je patrné, že síla Letenských bude spočívat hlavně v útoku, klíčovým úkolem pro trenérský štáb je tak vyladit obranu, která stále nefunguje optimálně," poznamenává Michal Hanák, hlavní bookmaker Fortuny.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Kouč Pavel Vrba během tréninku fotbalistů Sparty.

„Dobrou zprávou je, že Rapid opustil talentovaný Yusuf Demiri, který bude nově působit v Barceloně, na druhou stranu hráči jako Kara nebo Knasmüllner se rovněž umějí prosadit. Rapid v přípravě ani jednou neprohrál, připsal si i cennou výhru 1:0 proti FC Kodaň. Spartu tak nečeká nic lehkého. Pavel Vrba má nicméně ohromné pohárové zkušenosti, svůj tým tak dokáže připravit, a nakonec i postoupit," očekává Hanák.

Sparta má výhodu odvetného utkání na domácí půdě, v úvodním zápase jsou každopádně bookmakery favorizováni domácí. Na výhru Rapidu se sází v kurzu 2,28:1, remíza má kurz 3,5:1 a na Spartu se sází v poměru 3,05:1. Vklady sázkařů jsou pak rozloženy velmi vyrovnaně v poměru 40/15/45, tedy nepatrně ve prospěch Sparty.

Pokud jde o autory gólů, podle Chance by měl být úvodní zápas především duelem domácího Ercana Kary (2,70:1) se sparťanem Adamem Hložkem (2,80). Nejočekávanějším přesným výsledkem pak je podle bookmakerů remíza 1:1 (6,51:1), dále pak 2:1 (8,52:1), 1:0 (9,05:1) a 1:2 (9,86:1).

Reklama

Související témata: